Stavební ruch panuje v litomyšlské nemocnici. Řemeslníci opravují interní pavilon. Pacienti musí počítat se změnou v organizaci poskytované péče.
„Nejzásadnější je zateplení fasády a výměna oken. Rekonstrukce se dočká i výtah a dojde na úpravy, které povedou ke zvýšenému komfortu hospitalizovaných pacientů," popsal změny Adrián Nemšovský, manažer kvality litomyšlské nemocnice. Celkové náklady na opravy se vyšplhají na téměř pětadvacet milionů korun. Jedná se o peníze z evropských fondů a Pardubického kraje. Výtah uhradí úspory z projektu iktového centra.

Přístroje za miliony

„Investujeme do všech nemocnic v kraji. V Litomyšli bylo dokončeno iktové centrum. Spolufinancujeme zateplení třemi miliony korun. Úspěšní jsme byli i v žádosti na přístroje za dvacet milionů," informoval Roman Línek, krajský radní zodpovědný za zdravotnictví.

Nových přístrojů se dočká neurologie, rehabilitace ARO, oddělení klinické biochemie a také hematologicko-transfuzního oddělení. „Jedním z přístrojů je pojízdný rentgen za necelé tři miliony korun, dále moderní ultrazvukové a anesteziologické přístroje a ventilátory pro umělou plicní ventilaci. Důležitá bude také investice do lůžek na odděleních," popsal novinky Adrián Nemšovský.

Obavy? Nikoliv

Strach některých obyvatel Litomyšle, že přístroje časem zmizí do některých jiných nemocnic, není na místě. „Každá evropská investice je vázána na pětiletou udržitelnost projektu. Odvoz jakéhokoliv zařízení za tyto peníze tak není možný," ubezpečil pacienty Roman Línek.

Budoucí komfort na jedné straně a omezení na druhé. Rehabilitační lůžkové oddělení je po dobu úprav přestěhováno na gynekologické oddělení, kde využívá prostor porodnice. Interní lůžkové oddělení najdou pacienti v budově bývalého kožního pavilonu. „Ambulantní trakt interního oddělení a interní jednotka intenzivní péče zůstává po dobu stavebních prací na svém místě," sdělil Adrián Nemšovský.

Pacienti nemusí mít strach, že budou po nemocničním areálu bloudit. Vše je označeno podle aktuálního stavu prací na informačních cedulích. Jak dlouho budou opravy trvat, nedokáže nikdo odhadnout. „V současné chvíli víme, že výtah na interním oddělení bude hotov do konce srpna. Omezení v nemocnici budou trvat řádově měsíce. O postupech prací budeme pacienty aktuálně informovat," dodal Adrián Nemšovský.