Nedostatek ošetřujícího personálu vede k oklešťování provozu oddělení. Podle vedení nemocnic však nelze mluvit o výrazném omezení. „Dílčí komplikace jsou řešeny přesčasovou prací a výpomocí, případně mimořádným omezením v rozsahu provozu,“ uvedl tiskový mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Petr Husák.

Některá oddělení mají však snížený počet lůžek až na polovinu, a to i na více než měsíc. „Omezení jsou oproti minulým letem rozsáhlejší pro nedostatek zdravotního personálu,“ řekl lékař z pardubické nemocnice Martin Kubrycht.

V Pardubické nemocnici je například přes prázdniny snížen provoz oddělení dětské chirurgie či neurologické kliniky. V srpnu se opatření týká nejen porodnicko-gynekologické kliniky nebo infekčního oddělení, kde je uzavřeno 21 lůžek, ale i mnoha dalších. Nefungují ani specializované poradny – například pro řešení kýly nebo pro chlopenní vady, v srpnu je uzavřena i protialkoholní záchytná stanice.

V chrudimské nemocnici se pacienti s výrazným okleštěním vypořádat nemusejí. „Jako lékař o prázdninách nezaznamenám téměř žádné změny, provoz běží kontinuálně bez nějakého omezení,“ uvedl chirurg Pavel Holeka.

NEPŘEKRÝVAJÍ SE
Orlickoústecká, Svitavská i Litomyšlská nemocnice se mezi sebou domlouvají, aby se v uzávěrkách vzájemně nepřekrývaly. Informují i záchrannou službu, aby věděla, kam má pacienta směřovat. 

„Ve Svitavské nemocnici příští týden malujeme jednotku intenzivní péče, nyní střídavě také chirurgii a urologii, aby se mohli mezi těmito odděleními přemístit pacienti, kterých máme objednaných méně,“ vysvětlil náměstek pro léčebnou péči Svitavské nemocnice Pavel Kunčák.

Zavřená oddělení tak v letních měsících nezůstávají prázdná, tento čas se využívá pro malování a údržbu. „Předepisují to hygienické normy a vyhlášky. Po určitém čase musíme oddělení vymalovat a udělat hloubkový úklid,“ doplnil Kunčák.

Přes všechny prázdninové komplikace nemocnice zvládají ošetřit pacienty s akutními problémy. Mohou se odložit pouze některá vyšetření či zákroky. „Plánované odložitelné výkony jsou prováděny v nižším počtu. Z důvodu jak preference pacientů, kteří si to přes léto nepřejí, tak i z důvodu čerpání dovolených,“ informoval Husák. Prázdninové teploty navíc nejsou pro některé výkony příznivé. „Lépe se rány hojí, když je chladněji, než když je hic,“ vysvětlil Holeka.

Řešení mají nemocnice i pro mimořádné okamžiky. „V případě krizové situace, hromadné nehody a dalších, dojde k aktivaci traumaplánu, který umožňuje stáhnout pracovníky, kteří v práci nejsou,“ řekl člen představenstva Nemocnic Pardubického kraje Vladimír Ninger.

CHYBÍ SESTRY I LÉKAŘI
Nedostatek zdravotního personálu není jen dočasným problémem. V pardubické nemocnici hledají 15 lékařů a 45 sester či zdravotnických asistentek. 

„Naše personální oddělení provádí pobídky, které by přilákaly nové kolegy. Jedná se například o náborové příspěvky, studijní programy, intenzivní návštěvy na pracovních veletrzích a zdravotních školách,“ okomentoval snahu nemocnic Husák. 

Lékaři ani sestry se přesto do nemocnice nehrnou. Přibývá podle nich množství práce jak v řádné pracovní době, tak při přesčasech a navíc extrémně narůstá administrativa spojená s každým lékařským i nelékařským úkonem. „Když k tomu přidáte nedostatečné finanční ohodnocení zdravotníků, není se co divit, že nové posily nepřicházejí a těm, kteří zbyli, pomalu docházejí síly,“ uzavřel Kubrycht.   Lada Součková