Kde ubrat a kam přidat. Splácet dluhy. Vymyslet nejvhodnější investiční akce a nejlépe získat co nejvíce dotací. Tak tento problém řeší každá obec. V Třebové se podařilo najít kompromis a na březnovém zastupitelstvu schválit finanční plán na příští rok.

Odpovědnost

Podle analýz i názoru vedení města je v oblasti peněz vše v pořádku. „Udivilo mne velmi, že byl rozpočet schválen jenom koaliční většinou. Nechápu postoj těch, kteří jej nepodpořili a sedí přitom ve finančním výboru, který jej doporučil jako celek schválit," vyjádřil se k jednání zastupitelů starosta Miloš Izák. Ten si také nedokáže představit, že by tak důležitý dokument nebyl schválen.

Rozpočet je sestaven na příjmové stránce realisticky, možná je mírně pesimistický. Na tom se shodují zástupci koalice i opozice. „To je na začátku roku správný přístup. V průběhu roku se dají udělat úpravy podle tendence naplňování zejména daňových příjmů," prohlásil opoziční zastupitel Josef Jílek.

Investice

Nejvíce peněz v letošním roce budou v Moravské Třebové investovat do zateplení základní školy na ulici Palackého. Náklady se vyšplhají na částku třicet jedna milionů korun. Do budoucna by tak mohlo město ušetřit, neboť se jedná o největší školské zařízení ve městě. Část nákladů je financováno pomocí tzv. EPC projektu. Jedná se zde o to, že část investice je splácena z uspořených peněz.

Dalších deset milionů putuje do lokality Strážnického. Zde by mělo vzniknout až sedmnáct parcel pro rodinné domky. „Poptávka po individuální výstavbě v lokalitě Strážnického se zdá být nasycena, a proto je neekonomické budování infrastruktury pro další výstavbu, na kterou neexistují reálně zájemci," reagoval na tuto položku v rozpočtu Josef Jílek.

Další významnou investicí je částka 3,75 milionu korun do parkoviště u obchodního centra Morava. „Opravíme také mosty přes Stříbrný potok, které jsou ve špatném technickém stavu," řekl místostarosta Třebové Václav Mačát. Naváží tak na opravy, které začaly v loňském roce z důvodu rekultivace.

Investice do oprav chodníků a dalších komunikací patří mezi velmi sledované položky. Jsou však také finančně velmi náročné. „Ponížili jsme položku na opravu komunikací. Tam bychom potřebovali více peněz," přiznal starosta. To vidí i opoziční zastupitelé. „Tyto výdaje jsou naprosto podhodnocené. Komunikace jsou v žalostném stavu," řekl Josef Jílek. Ten kromě jiného kritizuje i další projekty, jako je příspěvek pro gymnázium, který může být nadstandardní oproti ostatním školským zařízením. Dále jsou to dotace do autobusové linky na lince Žamberk – Brno ve výši téměř půl milionu nebo poskytnutí peněz pro Nemocnici následné péče. Kritika těchto věcí však na zastupitelstvu nezazněla.

Zajímavou kapitolou jsou i výdaje na opravu majetku v městské památkové rezervaci. Zde se částka pohybuje jen něco málo nad milionem korun. Což není na město o velikosti Třebové mnoho. „Je to obvyklá suma. Zároveň se však snažíme co nejvíce peněz získat z dotací," vysvětlil místostarosta Václav Mačát.