Projekt Nehodou to začíná přináší velmi populární formu dopravní výchovy pro skupinu mladých a začínajících řidičů motorových vozidel pomocí přednášek odborníků na dopravní bezpečnost, drogovou problematiku a záchranu lidského života. „Tento projekt funguje necelý rok a je plně financován Českou kanceláří pojistitelů," uvedl projektový manažer Akademie dopravního vzdělávání Dekra CZ Martin Bednář. 
 

Za vznikem stojí skupina lidí, která si uvědomila, že lidé mezi patnáctým a dvacátým rokem nejsou dostatečně vzděláváni a informováni a stávají se tak rizikem. „Řekli jsme si, že s tím něco uděláme. Zjistili jsme díky statistikám, že třetina vážných dopravních nehod je způsobená začátečníky a chtěli jsme s tím prostě něco udělat. Pro většinu lidí to vše končí získáním řidičského průkazu, ale ani vyježdění řidiči si neuvědomují, že i oni by měli docházet na další vzdělávání 
a školení, kde se dozví novinky z techniky a předpisů," dodal Martin Bednář.
 Studenty svitavského Středního odborného učiliště a Střední zdravotnické školy v úvodu uvítal energický moderátor Jiří Doležal, který si pomocí aktivní komunikace, hry a tématické sehrané scénky s dopomocí diváků z publika během okamžiku získal jejich pozornost a zpětnou reakci. 
 

Přednáška pokračovala ukázkami videí a animací dopravních nehod poukazujícími na časté chyby řidičů, kterých se dennodenně na silnicích dopouštějí, a návrhy opatření, díky kterým jim lze předcházet. Studenti se také seznámili s výpočty brzdných drah vozidel a reakčních dob řidičů. 
 

Se svou řečí na toto téma navázal psycholog a odborník na drogovou problematiku Ivan Douda, který studenty seznámil s riziky 
a účinky jednotlivých druhů návykových látek na psychiku člověka, a fetálním alkoholovým syndromem, který byl pro studenty velkou neznámou. „Je hodně zajímavé, že se informace 
o FASu do škol nedostala, 
a přitom je to velmi důležité. Jsem rád, že se nám to podařilo propojit s tímto projektem a studenty tak informovat o riziku tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu, které vznikají následkem nadměrné konzumace alkoholických nápojů v těhotenství," vyjádřil se ke své tématice Ivan Douda.
 

Mikrofon si od něj převzal zdravotnický záchranář Alan Mejstřík, který studentům připomněl důležitá fakta vedoucí k záchraně lidského života. „Snažíme se tady ukázat na scénkách z dopravní nehody, jak správně postupovat při první pomoci," dodal. 
Tu si vyzkoušeli tři studenti z publika, kteří díky pohotové reakci a fiktivní komunikaci s dispečinkem zvládli zraněného správně ošetřit a ještě při tom dbát na bezpečnost a povinnosti s tím spojené. 
 

„Cílem projektu Nehodou to začíná je probudit hlavně v naší cílové skupině zájem a změnit jejich pohled na řízení a vše, co to obnáší," řekl Ondřej Rechner z Akademie dopravního vzdělávání Dekra CZ.