„Celý proces trvá minimálně dva půl měsíce a subjektů na domluvu je hodně. Není to jednoduchá věc," sdělil starosta Litomyšle Radomil Kašpar .
Výdaje jsou na rok 2015 naplánovány ve výši 293 milionů korun. Jejich pokrytí je plánováno z příjmů a zůstatkem z minulých let. Celkově by se dalo říci, že rozpočet není ani spořivý, ani rozhazovačný. „Je postaven jako vyrovnaný, kvitujeme navržený zůstatek volných zdrojů ve výši zhruba devíti a půl milionu," prohlásil zastupitel za TOP 09 Miroslav Nádvorník. Obdobně mluví i další zastupitelé. „Naší prioritou bylo nezadlužování. A to je pro příští rok splněno," řekl Daniel Brýdl ze sdružení Generace 89.

Největší navýšení se týkalo mezd úředníků, které je dané zákonem. Ušetřit se naopak podařilo na společném nákupu energií pro město a jeho organizace.
Kromě údržby majetku plánuje město i investice do výstavby, na proměnu nábřeží řeky Loučné, opravy komunikací, dokončení čističky odpadních vod v Nedošíně a kanalizace v ulici Mařákova včetně napojení na kanalizaci v Osíku. V plánu jsou investice do oprav chodníků i údržby zeleně. Půl milionu půjde na opravu palubovky v městské hale, podobná částka je připravena na opravy Smetanova domu. „Na údržbu je připraveno dvakrát více peněz než loni. Chtěl jsem přidat, ale nešlo to," řekl starosta.

Kromě oprav budov a údržby městského majetku mysleli tvůrci finančního plánu města na hendikepované lidi. Vybudován by měl být výtah v budově městského úřadu za 1,3 milionu korun. V bezbariérovou by se také měla změnit křižovatka na hlavním tahu městem (na fotografii) za necelých čtyři sta tisíc korun. „Vidíme a podpoříme financování oprav a odstranění bariér pro naše hendikepované spoluobčany," vyjádřil se zastupitel Miroslav Nádvorník. Kromě této investice vítá dostavbu cyklostezky směr Vysoké Mýto.

V rozpočtu jsou však položky, o kterých se povede diskuse. „Částku za svoz odpadu, která zatěžuje město ve výši zhruba šest milionů korun, podrobíme revizi," dodal Miroslav Nádvorník. Připomínkám se nevyhne ani u dalších dílčích bodů rozpočtu.

V Litomyšli pravděpodobně nebude fungovat ani tak zvaný rozklikávací rozpočet. Jedná se o podrobné informace na webových stránkách města. Tuto věc chtěli zejména zástupci Generace 89, kteří ji považují za prostředek ke zvýšení otevřenosti radnice. „Pokud jsou v programovém prohlášení zastupitelstva priority jako vstřícnost a kvalitní informovanost občanů, tak právě toto je nástroj pro realizaci těchto slibů," řekl Daniel Brýdl. Starostovi se však nelíbí náklady za desítky tisíc korun na jeho zřízení. „Tyto peníze preferuji směřovat jinam," reagoval Radomil Kašpar. Podporu má i v řadách opozice. „Rozklikávací rozpočet chápu jako nástroj, lopatu. Je to však lopata pozlacená," souhlasil Miroslav Nádvorník. Do budoucna se vše může změnit. „Na této věci budeme dále pracovat a pokusíme se za rozumných ekonomických podmínek projekt zrealizovat, i když naše hospodaření je poměrně podrobně přístupné na internetu," přislíbil starosta Litomyšle.

Uskutečnit všechny smysluplné investice není možné. Potřeba by byly prostředky v řádu desítek milionů. „Věcí, které z minulosti dlužíme Litomyšli je celá řada a bude to běh na dlouho trať. Já jsem ale byl vždycky vytrvalec," dodal Radomil Kašpar.