Vlaječkami a hesly označené traktory, nákladní auta, ale i sekačky. Tak vypadaly hospodářské stroje, se kterými ve středu vyjeli zemědělci na hlavní silnice svitavského okresu. Nejvíce jich projíždělo po silnici I/35 z Moravské Třebové k Hřebečskému tunelu a mezi Litomyšlí a Dolním Újezdem.

Okružní jízda

Zemědělci bojují proti změnám, které připravuje česká vláda. Proto zvolili symbolickou protestní jízdu po vybraných úsecích. „Naším úmyslem není blokovat silnice. Máme problémy s vládou, která chce šetřit na nesprávných místech," vysvětlil Karel Pastýř z podniku Agrona Staré Město. Akci považovali za stejně důležitou jako práci na poli. „Musíme prosadit svoje zájmy, abychom něco dokázali. Chápu řidiče, že se mohou zlobit. Ale oni musí chápat nás. Jednou budou chtít třeba také podpořit," mínil zemědělec Vlastislav Vašíček z Křenova. Svůj traktor si před protestní akcí polepil plakátky, které vysvětlovaly smysl jízdy.

Podpora veřejnosti

Motoristé, kteří protestující zemědělce potkávali, reagovali pozitivně. Troubili, mávali, ukazovali zdvižené palce nahoru. „Nevadí mi, že jezdí po hlavní silnici. Provoz jen trochu zpomalili. S těmi problémy, které mají, musí něco udělat. Pokud si vláda nedá říct, doplatíme na to všichni," uvedl řidič Petr Dokoupil z Brna. Ani Antonín Mareš z Karlových Varů se nerozčiloval. „Zdržení není zase tak velké. Chápu, proč to zemědělci dělají," řekl šofér. Na stranu zemědělců se postavil také Zdeněk Dražil z Bělé u Jevíčka. „Já jsem pro. Ať protestují. Podívejte se, kolik všechno stojí. A ty dovozy potravin z Polska. To likviduje zemědělce i celou republiku," podotkl Zdeněk Dražil.

Našlo se i několik takových, kteří se zemědělci nesouhlasí a akci považovali spíš za nesmyslné zdržování. „Nechápu, co chtějí, proč jezdí po hlavním tahu a zdržují ostatní? Koho to zajímá," rozčiloval se ostravský řidič Pavel Mičánek.

Diskuze

K negativním hlasům se připojil Tomáš Suchý na internetových stránkách Deníku. „Nakupuji na farmářských trzích, snažím se ve všech směrech podporovat tuzemskou a regionální výrobu a vy se mi takto odvděčíte? Co jsem vám udělal? Uvědomte si, že děláte problémy jen těm lidem, kteří od vás ty výrobky kupují. Politikům v Praze je to úplně jedno. Tam blokáda nebyla a i kdyby ano, tak tito lidé si stejně kupují víno z Francie, šunku ze Španělska a hovězí z Argentiny. Jestli na sebe chcete upozornit, tak vysypte balíky slámy na Sněmovní ulici. Ale na to zas nemáte kuráž," vzkazuje zemědělcům Tomáš Suchý v diskuzním fóru. V anonymní anketě na stejném serveru se dnes v šestnáct hodin proti zemědělcům postavilo šedesát devět procent hlasujících.

Zemědělský protest na silnicích svitavského okresu sledovali také policisté. Kromě kolon, které se za zemědělci vytvářely, nezaznamenali ale žádné dopravní problémy.

(kk, dol)

Na protestní jízdu k tunelu vyrazil s velkou řezačkou

Martin Ivánek

Zrušením vratky spotřební daně za naftu přijdou velké a samozřejmě i malé zemědělské společnosti a soukromí zemědělci o velkou část peněz. Proto se včera zapojili do symbolické protestní akce. Mezi Moravskou Třebovou a Hřebečským tunelem ve středu popojížděl také Martin Ivánek z Křenova. Pokud vláda nezmoudří, přijde i jeho zemědělská společnost o stovky tisíc korun.

Vládní úpravy připraví všechny zemědělce o peníze. „Pokud přijdeme o zelenou naftu, bude to znamenat citelný zásah do našeho rozpočtu," uvedl zemědělec Martin Ivánek. Celková roční tržba jeho společnosti činí čtyřicet dva milionů korun.  Zrušením zelené nafty by přišel o více jak milion korun.

Následky

Menší rozpočet znamená pro zemědělce omezení investic.  Pokud budou ve své práci pokračovat, musí se přizpůsobit. „Tyto peníze  čerpáme hlavně v sezoně, kdy je potřebujeme na sklizeň. Škrty se dotknou hlavně měsíčních provozních nákladů. V těch jsou zahrnuté mzdové náklady i nákup samotné nafty," vysvětlil zemědělec Ivánek.

Nevylučuje, že ztrátu pocítí také při pořizování osiva, sadby nebo hnojiv. O snižování pracovníků ale zatím neuvažuje. „Je nás tak málo, že si nemůžeme dovolit někoho propustit," řekl soukromník.

Na protestní akci k Hřebečskému tunelu přijel s řezačkou. Traktory lidé znají, ale  na tento stroj jen tak někdo na silnici nenarazí. A už vůbec ne na hlavním tahu. Podle Martina Ivánka je řezačka velká a viditelná, proto se do protestu zapojil právě s ní. „Když nic jiného, tak si nás lidé alespoň všimnou. Chceme, aby pochopili, že  jsme  tady pro ně, a že potřebujeme také peníze, abychom mohli vyrábět kvalitní potraviny. Věřím, že náš protest nebyl zbytečný," dodal Martin Ivánek.

(kk)