Sandra Doležalová pokračuje v rodinné tradici a cvičí koně pro natáčení filmů, pohádek a připravuje je na veřejná vystoupení. „Máme to v rodině. Začínal s tím tatínek, který založil první šermířskou skupinu a jezdil první rytířské turnaje. Nejdříve jsem spolupracovala s nevlastním bratrem, ale pak jsem se začala orientovat na dámské sedlo. Tomu se nyní bohužel nemohu věnovat, když jsem těhotná. Dámské sedlo a kaskadérské prvky, skoky přes oheň, pyrotechniku, lehání v dámském sedle, to jsem vždycky chtěla dělat,“ říká Sandra Doležalová.

V Biskupicích se předvedla s koněm při vystoupení šaška a následně jako Carmen, kdy nechyběly ani pyrotechnické efekty. „Arwen je jedenáctiletá klisna, kterou mám od jejích dvou let. Stáhli jsme ji z pastvin a nedělá nic jiného než tento výcvik. Trénujeme ji vyloženě pro film a představení. Točila několik dokumentů, vozí herce při průvodech svatého Martina a přehlídkách. Ještě jsem měla staříka šimlíka, který hrál hodně v pohádkách,“ dodává trenérka koní.

3. ročník oblastní přehlídky koní na festivalu Biskupické kaléšek v Biskupicích u Jevíčka. Divákům se představilo 20 koní.
Šampionem přehlídky v Biskupicích se stal hřebec Cikaro

Věnuje se jim několik hodin denně, šestkrát týdně. Volný mají koně pouze jeden den, jinak makají.  Přesto je při vystoupení dokáže ještě i něco rozhodit. „Je to povrch. Kůň nepotřebuje velký plac, ale hlavně rovný, a ne aby kroužil mezi stromem a lidmi a ještě se mu bořily nohy v blátě nebo se bál, že mu ty nohy podjedou,“ podotýká Sandra Doležalová.

Adrenalin. Tak popisuje chovatelka představení s koňmi. Baví ji ale hlavně práce s těmito krásnými zvířaty. „Už jako malá holka jsem milovala koně, Juráška z Popelky, proto jsem musela mít bílého koně,“ uzavírá.

Před zimní pauzou ji ještě čeká s Arwen velký svatomartinský průvod v Brně a po Mikuláši si dopřejí do jara odpočinek.