I tak někdo může vnímat neochotu radních zvednout hozenou rukavici od odborníků.

Radní shodili se stolu možnost zapojit se do projektu Města vzdělávání. Kritici se diví, neboť pro město, které pečovalo o vzdělání už od obrozeneckých dob, by to neznamenalo žádné finanční prostředky navíc. Litomyšl tedy dává prostor ostatním městům o velikosti mezi deseti až třiceti tisíci obyvateli. Šanci tak mají třeba Svitavy, Moravská Třebová či Polička.

Nabídka zapojit se do projektu přišla na litomyšlskou radnici přednostně. Projekt, který realizují odborníci z neziskové organizace EDUin, si klade za cíl přispět ke zlepšení kvality a nabídky vzdělávání regionu a navrhnout možnosti rozvoje do budoucna. Jde zejména o vytvoření fungujícího propojení zástupců města se všemi regionálními subjekty působícími na poli vzdělávání, tedy nejen se školami, ale třeba i s knihovnou, organizacemi zajišťujícími volnočasové aktivity dětí a mládeže, muzeem či místními podniky nebo jednotlivci.

Audit nebude

„Litomyšl mohla mít zpracovaný vzdělávací audit a vytvořenou vzdělávací strategii města. Aktivity všech, kteří se vzdělávání věnují, by se zefektivnily. Radnici by to nestálo nic, než poskytnout občas prostor pro společná jednání a čas. Mrzí mě, že radní města věc zamítli, což mi vysvětlili velmi stroze. Ředitelé vzdělávacích zařízení jsou prý zavaleni operativní činností," řekla Věra Krejčová, členka školské komise Litomyšle a odborná asistentka na katedře pedagogiky a psychologie Univerzity v Hradci Králové.

Nesouhlasí

Radní města nesouhlasí se spoluprací na projektu, který má mimo jiné ambici stát se vzorovou koncepcí pro ostatní města v České republice, protože se jim nezdá přínosný. „Podle informací od členů rady města nabízel program postupy, které v Litomyšli již běžně realizujeme, a proto rada města nepovažovala za přínosné zapojení našeho města do tohoto projektu," sdělila oficiální stanovisko mluvčí Litomyšle Michaela Severová.

Litomyšl byla přizvána k projektu Město vzdělávání mezi prvními městy v kraji. „S lidmi z Litomyšle jsme spolupracovali během půlroční kampaně Česko mluví o vzdělávání. Měli jsme dobré zkušenosti a nějaké osobní vazby. Přišlo nám sympatické, že ve městě existuje aktivní organizace, která se kromě jiného věnuje i oblasti vzdělávání. Aktivní občanská a rodičovská organizace je v takovém případě velmi důležitá. To všechno nám přišlo jako ideální příležitost pro zmapování a vytvoření místní koncepce vzdělávání," vysvětlil spoluzakladatel společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

Úsilí a čas

Zamítnutí projektu radními Litomyšle se příliš nediví ani Jana Pernicová, radní Pardubického kraje zodpovědná za školství. „Podobných koncepcí pro vzdělávací zařízení vzniká poměrně dost. Vytvoření analýzy vzdělávání ve městě za nepotřebné nepovažuji. Vyžaduje to však vynaložení úsilí a čas pro přípravu podkladů od všech zúčastněných. A poté vyvstává otázka, jak by s takovou analýzou a koncepcí bylo nakonec naloženo," uvedla Jana Pernicová. Domnívá se, že pro zefektivnění vzdělávání v určité lokalitě, je důležitá především vzájemná komunikace všech, kdo se problematice věnují. Rozhodnutí, jakým způsobem obce plánují rozvoj vzdělávání, ponechává zcela na místních samosprávách.

Čtyřlístek měst

V České republice se do projektu financovaného ze soukromých peněz finančního ústavu a nadnárodní IT společnosti zapojí čtyři města. Ve Žďáru nad Sázavou už probíhá sběr dat. V minulých dnech se uskutečnilo první motivační setkání se všemi místními aktéry vzdělávání. „Prvního setkání se zúčastnilo přibližně šest desítek lidí. Byli mezi nimi jak zástupci pedagogů a organizací zajišťujících volnočasové aktivity, ale také odboru školství města, krajského úřadu a další. Účastníci setkání se zajímali, jaký bude další postup a vývoj projektu. Do konce roku jsou plánována ještě tři setkání u kulatého stolu, která proběhnou na půdě jednotlivých vzdělávacích zařízení ve městě," informovala Blanka Lučková z odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu ve Žďáru nad Sázavou.

Dalšími Městy vzdělávání se pak podle Tomáše Feřteka mají stát Kutná Hora a Klatovy. Jestli bude posledním ze čtyřlístku město ze svitavského okresu, je na radních. Ti se mohou díky postoji Litomyšle do projektu ještě přihlásit, a to do 15. listopadu 2013.

(syh)