Školy už se chystají na prvního září, kdy se opět otevřou a po dvou měsících se jejich chodby a učebny zaplní dětmi. Pro některé rutina, ale pro jiné něco nového. Základní školy přivítají jako každý rok nové žáky. „První den je pro prvňáčky a jejich rodiče slavnostní, takže se scházejí všichni ve třídě hned ráno v osm. Prvňáčci, jejich rodiče, občas přijdou i prarodiče. Někdy přijde jenom maminka a jindy přijde celá rodina vyzbrojena fotografickými přístroji a kamerami. To je na tom to nejhezčí," popisovala ředitelka základní školy na Kostelním náměstí v Moravské Třebové Jaroslava Skácelíková.
První den není ještě žádná dřina, žádné učení. „Seznámí se s paní učitelkou, navzájem se představí, řeknou něco o sobě, jak se jmenují, co je baví. Paní učitelka řekne také něco o sobě, řekne dětem i jejich rodičům, jak bude probíhat začátek školního roku, jak bude probíhat školní rok. V podstatě je to vyučovací hodina a pak už se rozejdou," uvedla Jaroslava Skácelíková. Už se na prvňáčky moc těší. „První den je pro ně opravdu důležitý a slavnostní a já doufám, že si ho užijí," dodala ředitelka.

Děti nečeká jen učení češtiny, matematiky či prvouky. Poznají nové prostředí a nové kamarády. „Na prvňáčcích jsou krásně vidět pokroky, je vidět, jak velkou práci za rok udělají, kam se posunou. Je vidět socializace, děti se za ten první rok ve škole naučí spolupracovat a komunikovat s ostatními, nejen se spolužáky," řekla Jaroslava Skácelíková.

Samotné děti často ale nevědí, jestli se do školy těšit nebo ne. „Ondrášek se do školy nijak zvlášť netěší, ale ani se nebojí, prostě nástup do školy respektuje. A z toho plyne, že nám aktovku nepřinesl Ježíšek, tak jako jiným předškolákům, protože o Vánocích nebyla důležitá ani chtěná. Nyní před začátkem školního roku máme už aktovku objednanou na internetu a snad brzy dorazí. Ondrášek se nedávno konečně vyjádřil, že s igelitkou do první třídy nejde," řekla maminka malého prvňáčka Bohuslava Zezulová.

Podobné pocity zažívá i další prvňáček Pepíček. „Neví, jestli se do školy těší. Říkal, že neví, co ho tam čeká, ale do školky by se určitě nevrátil," prozradila maminka Jana Ondráčková.

Rodiče už od začátku prázdnin často shánějí všechny potřebné věci a pomůcky, které jejich ratolesti ve škole využijí. „Dostali jsme seznam věcí na první schůzce, kde nám všechny potřebné pomůcky ukázali a doporučili co je nejlepší, co je postačující," uvedla Bohuslava Zezulová. Někteří už mají všechno hezky nachystané doma. „Věci do školy už máme nakoupené od konce července," sdělila Jana Ondráčková.

Na první školní den se nezapomíná, a tak ho i rodiče chtějí dětem co nejvíce zpříjemnit. „S Pepíčkem do školy půjdu já i jeho tatínek. Určitě dostane velký kornout s bonbóny. Pak pojedeme na společný oběd a velkou zmrzlinu," řekla Jana Ondráčková.

(vh)