VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lubenskou šťopičku si nenechal ujít žádný milovník ovocných pálenek

Lubná – Švestky, jablka, meruňky, hrozny, hrušky. To je patrně nejčastější ovoce, které mistři palírenští dokážou zkapalnit na lahodný hřejivý mok. A právě tyto ovocné destiláty ochutnávali v sobotu návštěvníci pátého ročníku Lubenské šťopičky.

30.9.2013
SDÍLEJ:

MILOVNÍCI ovocných pálenek měli v sobotu svůj svátek. Na Lubenské šťopičce si je vychutnávali.Foto: Deník/Květa Korbářová

Exkurze

Dopoledne se podívali do pálenice u lípy, aby se poučili, jak se pálenka vyrábí. Pak také koštovali. „Chodíme sem každý rok. Tak trochu si to užíváme. Tady jsou dobré všechny pálenky," řekl Petr Háp z Lubné. Ze všeho nejvíce mu chutnala z hrušek. „Je vynikající," dodal jednoznačně. Na šťopičku dobré kořaličky jezdí do Lubné lidé z daleka i z blízkého okolí, a to nejen muži, ale i ženy. „Jezdím sem každý rok. Letos mi nejvíce chutná hruškovice. Ochutnala jsem i slivovici a kalvádos, ale hruškovice je prostě nejlepší," řekla Vlasta Tulisová z Litomyšle.

Odpoledne pokračoval program této mimořádné společenské akce v kulturním domě, kde se v koštování pokračovalo. Program pořadatelé vybírají podle toho, jaké zvolí téma. „Letos jsme se zaměřili na osobnosti. Pozvali jsme Miloně Čepelku, moderátora dechovkové hitparády, básníka a scénáristu, nebo Českou Miss World Lindu Bartošovou," řekl starosta Lubné Josef Chadima. K mimořádným hostům patřil také pěvecký sbor Dalibor za Svitav. Ten oblažoval návštěvníky Šťopičky svým zpěvem nejen dopoledne u pálenice, ale i odpoledne v kulturním domě.

Hrušky vítězí

Také letos byla součástí festivalu ovocných pálenek soutěž o tu nej. „Odborná porota posuzovala celkem sto sedmdesát sedm vzorků z celé republiky, nejvíce z Moravy, ale měli jsme tu i vzorky z Prahy," informoval majitel lubenské pálenice Zdeněk Jelínek. Všechny pálenky byly velice kvalitní. Převládala slivovice, poté jablkovice, hruškovice, meruňkovice, třešňovice, vínovice. Odborná porota hodnotila také likéry. I když byly slivovice dobré, absolutně nejlepší pálenkou se stala tradičně hruškovice. „Je to asi trend. Je jemnější. Mně osobně taky více chutná hruška," přiznal Zdeněk Jelínek.

Vloni zkomplikovala Lubenskou šťopičku prohibice. Kvůli zákazu museli pořadatelé vypustit soutěž o nejlepší vzorek publika. Letos všechny pálenky mohli opět ochutnávat i všichni návštěvníci. „Nedá se určit tak snadno, která je nejlepší. Ochutnám všechny. Mám rád i ty nevšední, třeba z třešní nebo vloni tu měli i mrkve," poznamenal Jiří Živica ze Svitav.

Vítězové 
5. ročníku Šťopičky
Jednotlivé kategorie:
Durancie 2012 Karel Hasík,
Rohatec
Jablka 2012 Luděk Mlýnek,
Strážnice
Hrušky 2010 Eva Karafiátová,
Prostějov
Špendlíky 2012 Karel Hasík,
Rohatec
Vínovice 2008 Pavel Balga,
Břeclav
Třešně 2013 Jaroslav Stanislav,
Strážnice
Meruňka 2012 Luděk Mlýnek,
Strážnice

Nejlepší likér:
Višňovka 2012 Eva Karafiátová, Prostějov

Absolutní vítěz:
Hrušky 2010 Eva Karafiátová,
Prostějov

Autor: Květuše Korbářová

30.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na Svitavské jsou nové cyklopruhy

Na Svitavské jsou nové cyklopruhy

Startuje fotbalová TIP liga. Zahrajte si o sud plzeňského!

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dopravci ruší spoje, nahradí je nové linky

Svitavsko - Plánované zrušení osmi autobusových spojů, které využívali cestující mezi Hradcem Králové a Svitavami, nahradí od začátku září Pardubický kraj novými linkami, aby zůstala zachována dopravní obslužnost. 

Vítějeves provoněly guláše

Vítějeves - Již čtvrtý ročník gulášfestu proběhl o víkendu na hřišti ve Vítějevsi. Kromě skvělých gulášů bavil diváky i zábavný doprovodný program v podobě různých soutěží a kapel.

BOREC KOLA: Vyberte prvního podzimního krajského borce

Svitavy /ANKETA/ – Přinášíme hlasování o krajského Borce kola. Vybírejte nejlepší hráče fotbalového podzimu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení