Nezaměstnanost na Moravskotřebovsku ani přes pozitivní trend posledních měsíců neklesá. Nadále zůstává nejvyšší v celém Pardubickém kraji. Ve srovnání s ostatními oblastmi kraje je v průměru dokonce více než dvakrát vyšší.

Na konci roku dosahovala, podle údajů krajské pobočky Úřadu práce v Pardubicích, alarmujících 8,4 procenta. Při detailnějším pohledu na nezaměstnanost v jednotlivých obcích je situace ještě horší. Zejména při východním okraji Moravskotřebovska přesahuje deset procent.

ZÁSADNÍ PROBLÉM
Jako zásadní problém vnímá nezaměstnanost radní Moravské Třebové Hana Horská (KSČM), která je současně krajskou zastupitelkou a místopředsedkyní výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

„Požádala jsem, aby se výbor zabýval situací Moravskotřebovska. Podpora byla napříč politickým spektrem," uvedla Hana Horská.         

Vysoká nezaměstnanost trápí i radního města, senátora Radko Martínka (ČSSD). „Byl jsem na pracovním úřadě, protože mě zajímalo, jak je možné, když všude je nízká nezaměstnanost, že u nás je osm procent. Bohužel přístup některých obyvatel je diametrálně odlišný, než třeba od obyvatel na Poličsku. A v tom je jeden z podstatných rozdílů," domnívá se Martínek.

Argumenty, že řada nezaměstnaných ve městě je vlastně nezaměstnatelných, zaznívají z vedení města již delší dobu.

„NEDĚLAJÍ NIC"
Podle radní Hany Horské by se měl na řešení nezaměstnanosti na Moravskotřebovsku zásadním způsobem podílet Pardubický kraj. Za uplynulé čtyřleté volební období však podle Horské neudělal nic. „Chtěla jsem vědět, co pro nás kraj udělá, aby se situace zlepšila. Můj dotaz byl však smeten ze stolu," uvedla Horská.

Proto na únorovém zasedání předložila moravskotřebovskému zastupitelstvu ke schválení proklamaci, která by měla být adresována vedení kraje a ve které by ji zastupitelstvo podpořilo v jejím úsilí ve výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Projednávání proklamace, která vyzývá k úsilí o ekonomické vyrovnání Moravskotřebovska s ostatními oblastmi kraje, však vyvolalo nečekaně bouřlivou diskuzi. Zastupitel Josef Jílek (KDU-ČSL) navrhl odložení hlasování s tím, aby byla proklamace doplněna o dva nebo tři konkrétní body, jejichž naplnění by mělo město od Pardubického kraje požadovat.

Radní Radko Martínek navrhl adresovat prohlášení přímo Radě Pardubického kraje a požádat krajské zastupitelstvo o zařazení proklamace do programového prohlášení rady. V této podobě byla proklamace zastupitelstvem schválena.

Moravská Třebová se s vysokou nezaměstnaností potýká dlouhodobě, přestože se v uplynulých letech podařilo vybudovat průmyslovou zónu, která nabídla zaměstnání stovkám lidí. Nezaměstnanosti na Moravskotřebovsku nepomáhá ani příznivý vývoj, kdy nabídka pracovních příležitostí převyšuje poptávku.