Někde, například ve Svitavách nebo Litomyšli, šlo spíše o tichou vzpomínku spojenou s kladením kytic a věnců, jinde se shromáždili sympatizanti politických stran. Tradičně nejnavštívenější byla kladení věnců, která pořádali komunisté. V Moravské Třebové se jich u sochy Rudoarmějce v parku za muzeem sešlo sedm desítek.

Vedení moravskotřebovské radnice uctilo památku Dne vítězství u pomníku v nedalekém Dětřichově, kde za války existoval koncentrační tábor pro ženy.

Ve Svitavách si představitelé města připomněli konec války tradičně u sochy Osvobození, která dostala přednost před sousoším Rudoarmějce, jehož tvůrcem je stejný autor jako v sousední Moravské Třebové.

V Litomyšli položili květiny na třech pamětních místech ve městě starosta Radomil Kašpar a místostarosta Josef Janeček. „Jsou to památníky spjaté s tímto datem a vzdát hold se tam vydáváme každoročně. Jedná se o památník u sokolovny, pomník rudoarmějců na hřbitově a v témže místě jsme symbolickou květinou na hrob uctili i židovské oběti druhé světové války a nacistického teroru," uvedl místostarosta Janeček.

Rovněž v Poličce oslavili představitelé města Den vítězství kladením květin. Starosta města Jaroslav Martinů uctivl památku padlých n čtyřech místech, u Památník obětem války ve Stříteži, v Lezníku, u sochy Vdovy v městském parku a socha partyzána u budovy policie.

"Město Polička zve občany na setkání na centrálním hřbitově, kde se společně kladou květiny k Památníku osvobození, ke hrobu ruského vojáka a k památníku židovských obětí. V letošním roce se zde sešlo zhruba 70 lidí. Poté následovalo sváteční posezení a debata v blízké restauraci," přiblížila tisková mluvčí Naděžda Šauerová. „I v letošním roce proběhla připomínka konce války v Poličce velmi důstojně. Velmi si vážím velkého počtu občanů, kteří se události zúčastnili a vzdali úctu obětem druhé světové války," okomentoval průběh oslav starosta Jaroslav Martinů.

V Jevíčku oslavují konec války společně se svátkem svatého Floriána, patrona hasičů. V neděli proběhl pietní akt u pomníku padlých ve druhé světové válce na Komenského náměstí. Starosta města Dušan Pávek vzpomněl také na 111 židovských občanů, kteří byli v roce 1942 deportováni do koncentračního tábora v Terezíně, z nichž se po válce vrátili pouze tři.

"Ráno jsme uctili na místním hřbitově také památku tří našich spoluobčanů a dvou pohřbených Rudoarmějců," upřesnil starosta Pávek. Den poté uctili zástupci města společně se starostou Vísky u Jevíčka památku 143 ruských zajatců u pomníku pod Hušákem, kteří pracovali na stavbě Hitlerovy dálnice a zemřeli v pracovním táboře, který se v těchto místech nacházel.

Den osvobození se slaví jako připomínka toho, že 8. května 1945 byla podepsána bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa. Za minulého režimu byl ovšem státním svátkem až 9. květen, jelikož ke kapitulaci došlo dle moskevského času až tento den.