Jednou z takto zaměřených akcí je ta s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko", která připadla na sobotu 16. dubna a zapojili se do ní lidé po celé republice. Dobrovolníci se našli i v Litomyšli, kde uklízecí den zorganizovali zástupci tamní farní charity a Generace 89. „Jsme pouhými prostředníky a koordinátory. Snažíme se v lidech podpořit energii udělat něco užitečného pro zdraví svého okolí, zapojit vlastní ruce, ukázat, že to jde a nakonec se společně těšit z čistého a bezpečného prostředí. Rádi bychom, kdyby se lidé zároveň zamysleli i nad tím, zda obal sebraný teď kdesi v přírodě vůbec musel vzniknout. Hlavním cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost k nevytváření skládek nových," připomíná smysl akce Jakub Mašek, koordinátor dobrovolníků při farní charitě.

Na Litomyšlsku se podle organizátorů do terénu vydalo celkem asi dvě stě lidí. Uklízelo se v okolí staré plovárny, Kornic a na dalších místech. „Jsem překvapený, že je tady co sbírat, protože jsme tu byli vloni a celé to vyčistili," uvedl jeden z dobrovolníků Dan Brýdl a zmínil, co na stejném místě našli letos: „Kousek od kontejneru jsme našli obrovskou kupu skla, o kus dál zase psí lejna v igelitových pytlících pohozená v přírodě," dodal s podivem.

Akce se zúčastnili i lidé, kteří v některých lokalitách nesbírali odpadky, ale sobotu 16. dubna si vybrali jako den zušlechťování okolí. Někteří proto ošetřovali stromy a keře rostoucí na veřejných místech.