Zatímco v Novém Městě na Moravě bojovali biatlonisté o cenné kovy, tak v areálu za sokolovnou se soutěžilo pro radost a pobavení.

Spokojenost byla vidět na každém kroku. Počasí připravilo nádhernou kulisu a chválu pěli soutěžící na organizátory. Ačkoliv v sobotu byl sníh nedostatkovým zbožím, Sloupenští nelenili a nechali si ho po vzoru světových šampionátů dovést dvanáct fůr. „Za sníh vděčíme panu Černému, který jej navozil z místních dolců a kopců," prozradila pořadatelka Monika Nováková.

Sranda především

Kromě toho, že chystala vše potřebné na disciplíny s roztodivnými názvy jako Navigátorův pytlík aneb maximum je trojnásobek, Zemědělská anabáze aneb sloupnické klekání, byla členkou předváděcího družstva. Mezi osmi disciplínami nechyběla ani tradiční „žrací." V té musí soutěžící spořádat neuvěřitelné pochoutky. „Ta byla nejtěžší," poznamenal Jiří Šplíchal z Jarošova. Není se čemu divit. Sníst suchý párek v rohlíku a zapít ho vaječným koňakem, to věru není nic příjemného. „Bylo to výborné, soutěže úplně prima. Takže super," zhodnotil hry jarošovský závodník.

Mezi dvaadvaceti účastníky nechybělo tradiční družstvo starostů nebo družstvo z Dolní Dobrouče, které nevynechalo ani jeden ročník zábavného klání. „Zatím dobrý. Přijeli jsme vyhrát a uvidíme, jak dopadneme v poslední disciplíně," pronesl Bohumil Dušek před závěrem klání. Jeho slova nakonec nebyla nadnesená a Dolní Dobrouč se umístila na nejvyšší stupínku. Hned za ní skončili borci z Dolního Újezdu a na třetím místě se umístili Oujezďáci. Tyto dvě mužstva byla z jedné vesnice a důvod byl jasný. Dolní Újezd přivítá soutěžící na letních hrách v srpnu a dával to znát. Fanklub z „Jamajky" nepřehlédl nikdo.
V rámci srandovního zápolení se zapojil do bojů v dresu Oujezďáků i starosta Dolního Újezdu. „Jsem tu poprvé, ale jsem úplně unešený. Je to perfektní. Do týmu jsem vzal i zastupitele, kteří podporují myšlenku letního zápolení u nás," sdělil své dojmy Stanislav Hladík. Prozradit, na co se mají příznivci Her bez katastru v létě těšit, nechtěl. Vše je teprve v zárodku. Slíbil však skvělou atmosféru, která by měla být v duchu olympijských her.

Mach a Šebestová

Ke krásnému počasí a soutěžní pohodě přispěli i organizátoři akce, kteří se převlékli za hrdiny pohádkového příběhu Mach a Šebestová. Na starost měli předvádění disciplín a šlo jim to skvěle. „Když jsme začali soutěžit, tak nám bylo doporučeno, že si máme zvolit nějakého maskota. Takže jsme do Ústí nad Orlicí, kde jsme byli poprvé na hrách, přijeli s utrženým sluchátkem a s Jonatánem. Jako hymnu jsme si vybrali „My jsme žáci třetí bé." Od té doby je nepsané pravidlo, že jsme žáci třetí bé," řekla Monika Nováková alias Šebestová. Trochu ji mrzelo, že místo soutěžení pouze předvádí a tak si to neužije.

Sloupenským se hry vydařily. Nechybělo nic, co k této recesistické zábavě už šestačtyřicet ročníků patří. „Nevím, jaká je statistika dobrého počasí v Dolním Újezdu při pořádání akcí, ale věřím, že vše bude perfektní jako ve Sloupnici," řekl na závěr moderátor a duchovní otec Her bez katastru Tomáš Stejskal. Nezbývá než se těšit s heslem her: „Sportu zdar a srandě zvlášť".