Ve středu čeká na návštěvníky kavárny Na sklípku Knižní čtvrtek na téma „Lázně, knihy, klobouky, vyženou vám z hlavy brouky". Ve čtvrtek je přichystané představení romantické komedie Bosé nohy v parku a v pátek se mohou lidé těšit na vernisáž s názvem Olbram Zoubek: Sochy. Tentýž den také pokřtí nově revitalizovaný zámecký park rocková kapela Blue Effect.

Samotnému sobotnímu zahájení, které se uskuteční ve dvě hodiny před kostelem Nalezení sv. Kříže, bude předcházet tradiční kolonáda, která ožije v deset hodin dopoledne. K prohlédnutí zde budou například historické exponáty z Veterán klubu Litomyšl. Součástí letošního ročníku je i oslava 90. narozenin Olbrama Zoubka, kterému mohou přijít lidé popřát na Toulovcovo náměstí v sobotu v osm večer.

„V tuto chvíli můžeme prozradit jediné – na slavnostní zahájení přijal pozvání sám Karel IV. Po tomto úvodním aktu nás průvod zavede na lázeňskou kolonádu, kde se bude hrát a zpívat až do večera. Program na hlavním pódiu na Toulovcově náměstí zahájí Aurora JaSBand & Swing Busters," uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu 
v Litomyšli Michaela Severová. Pro návštěvníky je připravený bohatý program. Pro ty nejmenší je to například v neděli 1. května pohádka O princezně, která chtěla všechno hned. Nově se lidé můžou těšit na zapojení projektu Elegantní Česko, v jehož čele stojí Pavlína Kvapilová nebo první ročník Lázeňské swingové tančírny.

Nebudou chybět ani staré i nové lázeňské lavičky 
a prameny. Ty jsou od letoška nově celoroční. Pro lidi jsou opět připraveny soutěže o nejkrásnější lázeňský klobouk, kostým a lázeňský pár.