VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka má příchuť hudby

Litomyšl – Při poslechu hudby má každý posluchač jiné myšlenky. Napadlo však někoho například v hledišti festivalu při pohledu na operní divu či rozvášněného dirigenta, zda jsou tito lidé praktičtí třeba v kuchyni?. Nebo jaké je jejich oblíbené jídlo a zda ho umí i uvařit?

1.11.2014
SDÍLEJ:

Slavnostního aktu se mimo jiné zúčastnila zpěvačka Dagmar Pecková, která přispěla do knihy receptem na kuskus s granátovým jablkem.Foto: Radek Klimeš

Tak přesně na tyto otázky přináší odpovědi nová kniha. „Asi před čtyřmi lety jsme seděli po koncertu s dirigentem Ondrejem Lenárdem, a jak šla zábava, tak jsme se dostali i k vaření. Pan dirigent nám sdělil svůj tajný recept na hrušky ve sladkokyselém nálevu," zavzpomínala na prvotní myšlenku vzniku knihy Eva Piknová ze Smetanovy Litomyšle. První recept se stal inspirací pro vznik „festivalové kuchařky".

Eva Piknová a autorka knihy ¨Jitka Novotná oslovily umělce, kteří rádi jezdí do Litomyšle, aby se svěřili se svými příběhy o vaření, cestování a vztahu k jídlu. O všechny tyto zajímavosti se podělilo celkem šestnáct umělců, mezi kterými jsou zpěvačka Dagmar Pecková, zpěvák Štefan Margita, dirigenti Jiří Bělohlávek, Libor Pešek a Radek Baborák. „Z postav pódia, tolik obdivovaných, leckdy ovšem i Kuskus s granátový jablkem.vzdáleně neskutečných, se nad prostřeným stolem a s rozkrytím nových témat stávají bytosti sympaticky blízké," uvedla autorka knihy Jitka Novotná.

Na dvou stech šedesáti stranách čtenář nakoukne do kuchyní hvězd, ale zároveň se pokochá obrázky, a to nejen uvedených pokrmů. „Každá kapitola je uvedena pilotní fotografií z festivalové scény," doplnila Eva Piknová. Kniha má i své webové stránky, kde každý může „ochutnat" část příběhů.

Myšlenka na novou knihu „Když vaří múzy" vznikla v Litomyšli. Její křest se však odehrál v Praze za přítomnosti hvězd, které přispěly svými recepty a kulinářskými příběhy. „Umělci jsou vytížení a nepodařilo se nám je do Litomyšle tak narychlo pozvat," zdůvodnila místo prezentace knihy Eva Piknová.

Vyprávění o vzniku knihy však nikdo nepřijde.  Poslechnout si je bude možno ve vysílání Českého rozhlasu v pořadu Tobogan 15. listopadu od 11 hodin. Kdo by pak chtěl vidět hvězdy na vlastní oči, tak má možnost se s nimi potkat na příštím ročníku festivalu Smetanova Litomyšl nebo na Gastronomických slavnostech.

Umělců, kteří mají rádi festival a dobré jídlo, je více, než kolik se jich do knihy vešlo. Autoři už pracují na pokračování netradiční kuchařky.

Autor: Petr Šilar

1.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Z utkání Svitavy vs. Polička (1:0).

Fotbalové výsledky z regionu

Nový protipovodňový systém za miliony korun

Litomyšl – Obyvatelé Litomyšle se v minulosti už mnohokrát přesvědčily, jaké škody může napáchat voda. O ohni to mohou říci také, ale s tím nelze počítat tak, jako s řekou Loučnou, která městem protéká. 

Proč Jan Veselý nepřijel? Ale kde jsou ostatní?

Svitavy /ROZHOVOR/ – Asistent trenéra reprezentace Lubomír Růžička si myslí, že by český basketbal měl produkovat více perspektivních mladých hráčů.

Jen tři kola mu stačila k jízdě

Litomyšl – Mnohdy si opilí lidé myslí, že dokáží vše na světě. To byl možná i případ řidiče, který jel podle svých slov z Vysokého Mýta do Litomyšle. Policisté ho však zastavili v Tržku. Důvod byl ten, že mu od auta sršely jiskry. Jel totiž bez pravého předního kola.

Cyklopruhy ve Svitavské zvýší bezpečnost

Moravská Třebová – Ve Svitavské ulici v Moravské Třebové, kde se právě dokončuje rekonstrukce komunikace, přibyly nově vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty. Ne všem se ale výrazná, do očí bijící červená barva, která je pro vyznačení pruhů použitá, líbí. Podle radnice má křiklavá barva své opodstatnění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení