Záměr, se kterým přišlo místní zemědělské družstvo, se části obyvatel nelíbí. Zpočátku se snažili svoje výhrady řešit s vedením obce. Po deseti měsících však mají pocit, že jim zastupitelé nenaslouchají. „Nemáme nic proti tomu, aby se původní kravín zboural a postavil nový, avšak o stejné kapacitě jako původní. Vedle něj žijeme a s ním jsme zcela smířeni,“ říká Kateřina Hozáková, která spolu s dalšími obyvateli Radiměře se stavbou nového kravína pro 600 krav a 50 telat nesouhlasí.

Rozhodli se proto sepsat petici. Nesouhlas se změnou územního plánu, bez které se vybudování kravína neobejde, svým podpisem vyjádřilo 233 obyvatel obce. „My, občané, kterých se to nejvíce týká, nemáme bohužel u rady ani zastupitelstva žádné zastání,“ vysvětluje Kateřina Hozáková.

V současné chvíli vše stojí a padá právě se změnou územního plánu, která leží na odboru výstavby svitavského městského úřadu. Změna územního plánu umožní družstvu v sousedství stávajících kravínů využití pozemků pro živočišnou výrobu. „Záležitost je stále v jednání a není ukončen schvalovací proces změny územního plánu,“ sdělil Deníku radiměřský starosta Roman Satrapa.

Potvrzuje to i Dagmar Korcová z odboru výstavby svitavského městského úřadu. „Právě připomínkuji a kontroluji upravený návrh změny územního plánu pro veřejné projednání. Po úpravě od projektanta, zhruba do 14 dní, vypíšeme veřejné projednání, které se bude konat v Radiměři,“ říká Dagmar Korcová.

Veřejné projednávání se doručuje veřejnou vyhláškou, což trvá patnáct dní. Spolu se třicetidenní lhůtou na vyvěšení tak nedojde k projednávání dříve než za 45 dní. „Nejpozději do sedmi dnů ode dne konání veřejného jednání může každý uplatnit své připomínky,“ upřesňuje Dagmar Korcová.

„Podali jsme písemný protest, nesouhlas se záměrem zemědělského družstva na změnu územního plánu. Jediné, co jsme se dozvěděli, že požadavek na okamžité zrušení změny územního plánu není možný a musí se počkat, až bude již podaná žádost schválena příslušným úřadem,“ zlobí se Kateřina Hozáková. Podle ní mohla obec do procesu změny územního plánu zasáhnout. Nespokojeným obyvatelům tak nezbývá než čekat.