Táta Leopold mu v osmnácti řekl: „Až ti bude pětadvacet, začneš vyhrávat velké závody." A kolik že je dnes Königovi? Táta měl dobrý odhad. Z toho kluka je učiněný zázrak. V těchto dnech si prochází horským peklem na „staré dámě", kterou jede poprvé v životě s německou stájí NetApp, za níž jezdí. Zatímco mu tisíce lidí doma v Moravské Třebové fandí na dálku a nevynechají jediný televizní přenos, jen aby viděli svého rodáka.

Těžko byste našli člověka, co se ve městě o Tour nezajímá. „Na radnici tím neuvěřitelně žijeme už proto, že místostarostové Václav Mačát a Pavel Brettschneider jsou sportovci tělem i duší a jezdí na kole," říká starosta Moravské Třebové Miloš Izák.

Město bylo v absolutní euforii z Königova průběžného sedmého místa. Od radnice až po chlapy sedící u piva v hospodě. Vždyť i jeho rodiče Tour žijí. Táta vyzdobil krámek na náměstí jeho starým kolem i vzkazy. A teď se s dalšími Třebovskými manželé Königovi vypravili do Pyrenejí, aby Lea povzbudili. „Je jich asi deset. Vzali obytný vůz a vyrazili na místo činu," přibližuje bývalý předseda cyklistického oddílu Slovan Vladimír Dokoupil.

Ten by si přál jediné: „Ať ho Honza Bárta a NetApp přivezou do Paříže tak, aby byl na pódiu." Výprava Třebováků mu dokonce dovezla do Francie moravský med. Lidé už v žertu diskutují o tom, že ve městě musí po Tour stát jeho socha v životní velikosti. „Nabízí se to, ale ještě na to nemá věk. Může dosáhnout i lepších výsledků, nemůžeme vyčerpat možnosti. Co bychom stavěli potom," usmívá se starosta. Místní cyklistická skupina se při slavnostním startu etapy Czech Cycling Tour vyfotila na znamení podpory a snímek mu poslala.

Podporu potřebuje. Tichého kluka teď čekají nejhorší kopce na Tour. „Věřím, že to zvládne a předjede Van Garderena, který je před ním," dodává Vladimír Dokoupil. Už teď by se König vrátil domů jako hrdina. Po Tour se bude hlásit na radnici.

(bs)