Rolníci mají v našem regionu ke sklizni na třicet tisíc hektarů obilovin a devět tisíc hektarů řepky. Svitavsko je ale kvůli nadmořské výšce, která se pohybuje zhruba od dvou set čtyřiceti do šesti set dvaceti metrů, velice specifické.

Sklízí i Vysočina

Rozdílné klimatické podmínky jsou tedy znát i při žních. „V nižších polohách, na Moravskotřebovsku a Litomyšlsku, začali zemědělci se sklizní minulý týden. Ozimý ječmen už mají zcela sklizený," informoval Josef Gracias, ředitel svitavské agrární komory. Pokračují ve sklizni ozimých řepek, jarních ječmenů a ozimých pšenic. „Ve výše položených oblastech, jako je Poličsko a Bystersko, zahájili sklizeň ozimého ječmene v tomto týdnu," sdělil Josef Gracias. Ostatní plodiny půjdou na mlat v dalších dnech.

Podle ředitele agrární komory výnosy se prozatím jeví pozitivně. „Jsou zhruba o půl tuny vyšší než vloni," zhodnotil Josef Gracias. Zemědělci jsou spokojení i s kvalitou. V oblastech na písčitých půdách, kde se projevil nedostatek vláhy a suché počasí, jsou výnosy o něco horší. Nyní záleží na dalším vývoji počasí, protože to ovlivňuje jakost. Současné počasí přeje kvalitě, i když klade vyšší nároky na techniku a především na lidi, kteří pracují na polích, u posklizňových linek a ve skladech. Zemědělci ale čekat nemohou.

Hlavní plodiny ještě pod střechou nejsou. Nejvýznamnější obilninu, ozimou pšenici mají rolníci na Svitavsku celkem na sedmnácti tisících hektarech, jarní ječmen na osmi tisících hektarech. Ani pole s řepkou ještě nejsou zdaleka sklizená.

Více kombajnů

Žně díky počasí začaly o týden dřív než vloni, zemědělci se tedy dostávají do mimořádné situace. „Řada kombajnů vypomáhá na Moravě a na Slovensku, kde běží sklizeň naplno. Očekáváme návrat našich pracovníků se stroji, aby mohli sklízet s plným nasazením i na Svitavsku," poznamenal Josef Gracias. Až se všechny vrátí, „plechová kavalérie" bude představovat zhruba dvě stovky kombajnů.

Některým řidičům možná zemědělská technika na polích překáží, ale rolníci se s ní nějak na pole dostat musejí, aby sklidili, co zasili. „Žádáme v této době řidiče o shovívavost. Na silnicích se pohybuje větší množství kombajnů a také přepravní techniky, která má za úkol nejen sklidit, ale i přemístit úrodu. Nemáme v úmyslu blokovat dopravu, potřebujeme přepravit techniku na pole a zpět," dodal ředitel svitavské agrární komory.

(kk)