Starosta Dušan Pávek vyzval předchozího starostu Romana Müllera, který knihy zachránil před sešrotováním, aby je vrátil.
„Žádáme o navrácení knih, které byly odvezeny bez souhlasu města ze sběrného dvora, kde byly uloženy k odvozu do sběrných surovin," stojí v dopise adresovaném Romanu Müllerovi. Pokud by si chtěl exstarosta knihy ponechat, musí o souhlas požádat radu města.

Svévolný odvoz knih, jak nazval věc starosta Pávek, vyvolal bouřlivou diskuzi na zasedání zastupitelstva. O vysvětlení se na exstarostu a nynějšího zastupitele Müllera obrátil starosta Pávek. A přidali se i další zastupitelé. „Při posledním zasedání zastupitelstva jsem si připadal jako za minulého režimu," okomentoval průběh jednání Roman Müller.

Podle radního, jinak ředitele základní školy, Miloslava Parolka měly být knihy zlikvidovány. „Měly zmizet z povrchu zemského a měla se vydat nová edice," vyjádřil se. Vyvezení do sběru obhajoval i Jaroslav Zezula: „Město postupovalo metodicky správně. Metodicky správně knihy vyřadilo z evidence a metodicky správně je odvezlo na sběrový dvůr," řekl Zezula.

Současně se řešilo, jestli se nejedná o pojistný podvod, když knihy, poškozené vodou při havárii před třemi lety, už odškodnila pojišťovna. Představa radního Parolka, že jejich likvidací by se mělo zabránit „kšeftování" s knihami na černém trhu, je poněkud úsměvná.

Zastupitelům nakonec nejvíc vadilo, že exstarosta věc medializoval. Podle mínění části z nich měl s knihami něco udělat, když byl ještě ve funkci. „Já jsem je nezlikvidoval. V té době byly nepoužitelné, protože byly mokré. Ležely na půdě a schly, ale neztratily nic na své historické hodnotě. Nic jim není," vysvětloval Müller. 

Za knihy odvezené ze sběrného dvora nabídl městu dvojnásobné množství vyřazených knih. Rada města na navrhované řešení přistoupila. „Knihy budou věnovány bývalému starostovi pro jeho osobní potřebu za zásluhy o město v oblasti propagace regionální historie," upřesnil místostarosta Miroslav Šafář. Exstarosta prý už deset knih rozdal. „Jednu jsem dokonce věnoval svému kamarádovi, vietnamskému obchodníkovi z Jevíčka," uzavírá Roman Müller.