„Ve věži jsme umístili dílo s názvem Plamínek, který představuje štěstí,“ vysvětluje výtvarník. Vrchol hlásky se stal symbolickým místem, kde si mohou lidé to své štěstí uzamknout. „Postačí, když si pořídí visací zámek. Přímo pod plastikou je umístěný podstavec, na který si mohou svůj zámek připnout,“ vysvětluje Martin Košňar.

LÁSKA A ŠTĚSTÍ

Od loňského roku se návštěvníci setkávají v areálu památky ještě s dalšími pracemi budislavského umělce. Na jedné ze zdí opevnění vedoucího ke schodům do nádvoří je umístěný kříž propojený se srdcem, který představuje lásku. Před nedávnem i pod tímto dílem přibyla mříž. Podle Martina Košňara si na ní mohou zamilované páry uzamknout svou lásku. První zámky už ve věži i na mříži na opevnění jsou. Lásku a štěstí si zde uzamkli Veronika a Antonín.

Martin Košňar má ještě spoustu představ, čím by hradní zahrady doplnil. Do budoucna se tak třeba můžeme těšit na další díla. „Mohla by tak vzniknout stezka, která by plastiky propojila. Návštěvníci by si ji prošli, zamysleli se nad svým životem, případně by si tam mohli uzamknout své sny, přání či cokoliv jiného,“ dodává umělec.

Aby to nebylo líto dětem, čeká také na ně na vršku hlásky překvapení. Jaké? Přijeďte se podívat. V červenci je hrad Svojanov otevřený každý den, včetně pondělí, vždy od 9 do 18 hodin.

(kk)