Více než čtyři tisíce dvě stě mýdel za dvacet let a nová a nová stále přibývají. Lásku k mýdlům zdědila sběratelka po své mamince. „Mýdla se mi líbila odjakživa. Měla jsem je a mám dodnes v kapesnících, v ponožkách a v prádle. Jednou jsem viděla v televizi reportáž o paní, která mýdla sbírá a nadchlo mě to natolik, že jsem se rozhodla, že bych mohla začít taky," vzpomíná Zdeňka Jiroušová, jak se ke sbírce mýdel dostala.

Z celého světa

Své sběratelské kousky má roztříděny podle států, kde byly vyrobeny. Celkem je to třiačtyřicet zemí světa. Jsou to třeba Bělorusko, Ukrajina, Rusko, Thajsko, Itálie, Slovensko, Turecko, Polsko, Čína, Řecko, Belgie, Indonésie, Malajsie, Sýrie, Srí Lanka, Tunis, Austrálie, Rakousko, Německo, Anglie, Španělsko, Nizozemsko, Francie.

Všechna mýdla mají své místo ve dvou místnostech, v ložnici a v bývalém dětském pokoji na poličkách na zdi. „Když k nám někdo přijde, tak se vždycky s údivem ptá, jestli mi nevadí spát s mýdly, ale já sama už je moc necítím. Pouze když si pořídím nové mýdlo, tak pár dní hezky voní, ale jinak jsem na tuto vůni asi už zvyklá," říká sběratelka, která nemá žádné oblíbené mýdlo. Líbí se jí například mýdla z Thajska ve tvaru květin. „Nejvoňavější jsou asi italská a německá," podotýká.

Ve svém mýdlovém království má Zdeňka Jiroušová i více než šedesát let staré kousky. „Nejstarší mýdlo, které mám, pochází z období druhé světové války. Koupila jsem ho někde v antikvariátu," svěřuje se. „Další stará mýdla jako Jaro, Šeřík, Amica, Rosana a Mimóza mám po mamince," dodává.

Jako správná sběratelka mýdla nejen shromažďuje, ale zajímá se i o jejich výrobu. „Mám okurková mýdla, ovesná nebo pivní," sděluje. Starší mýdla podle jejich zkušeností, tolik nevoní, ale dlouho trvá, než se vymydlí. U současných mýdel je to přesně naopak. Z novějších mýdel po nějakém čase teče něco jako olej, zatímco starší mýdla toho celkově víc vydrží.

Zvířátka i květiny

Sehnat se dají všelijaké mýdlové tvary zvířátka, ovoce, pastelky, míče, květiny i nářadí. „V poslední době sleduji, že jsou hodně v kurzu mýdla se vzory, nejčastěji s andělíčky," přemýšlí sběratelka, která si většinu mýdel nakoupila sama. Kdo se o toto odvětví nezajímá, neví, že se v Česku dají koupit mýdla ze spousty zemí světa. „Akorát třeba s ruskými mýdly je problém. Z Ruska mám jen pár mýdel, která mi přivezl kamarádčin manžel," prozrazuje. Jinak jí přátelé a známí vozí hlavně hotelová mýdla. „Potěší mě každé mýdlo, protože když ho dostanu, tak je to krásný dárek a vím, že si na mě lidé vzpomněli," míní žena.

Kočárky pro panenky

Kromě mýdel našla Zdeňka Jiroušová zalíbení ještě v kočárcích. Sbírá je už téměř deset let. „Kočárky se mi moc líbí. Mám ráda staré věci a retro. Kdybych měla víc prostoru, tak bych toho určitě mohla sehnat víc. Ale je to hodně náročné, hlavně finančně," svěřuje se. S manželem jezdí po starožitnictvích a antikvariátech po celé republice. Kupuje zachovalé ale i poničené kočárky, které pak společně opravují. „Hlavně musí být zachovaná kostra kočárku, zbytek zvládáme opravit sami. Zrovna teď máme s manželem jeden rozdělaný, už potřebuje jen nový přehoz a můžu ho přidat k ostatním," usmívá se Zdeňka Jiroušová.

Ke kočárkům má odmalička vřelý vztah. „Měla jsem jich pár doma, po mně nebo po mamince a postupem času jsem začala objevovat a kupovat další a další až se má sbírka rozrostla asi na dvacet kusů. Mám pár normálních kočárků pro děti a zbytek je pro panenky," uvádí.

Nejstarší kočárek, který vlastní, je starý asi sto let, má ještě loukoťová kola. „Pak mám ve sbírce například americký dřevěný skládací kočárek nebo kočárek ve tvaru auta," prozrazuje. Většinou jsou staré třicet až šedesát let. „Odmalička mám kočárky ráda, byla to jedna z mých nejoblíbenějších hraček, asi jako každé malé holky," říká sběratelka.

To ale není všechno, co Zdeňka Jiroušová sbírá. „Jsem tak trochu fanatik", směje se, „ještě totiž sbírám tužky a propisky, cukry, solničky nebo menší keramické sošky a zapalovače." K tomu má doma ještě spoustu litomyšlské keramiky. „Ta už se teď moc nevyrábí, a tak tuto sbírku nemůžu více rozšiřovat," dodává na závěr. I tak je to slušná kolekce.

Vendula Haraštová