Na Jičínsku mají Rumcajsovu stezku a podobnou atrakci pro návštěvníky nyní plánují i na Malé Hané. Již v létě by zde mohli lidé zavítat na literární trasu s názvem „Krchomilčin úkolníček".

Na celkem sedmi zastávkách, z nichž některé kopírují již existující Městský okruh s historickými informacemi pro turisty, se lidé budou moci zastavit u obelisků. Na nich bude úryvek z knihy Muřinoh a Krchomilka od Milana Valenty, obrázek a úkol k vyřešení.

„Inspirací nám byl Jičín a tamní stezka. Chceme tím rozšířit nabídku pro návštěvníky. U jednotlivých zastávek, které vycházejí z knihy, budou lidé odpovídat na otázky z bedekru," popsal plány zastupitel Rudolf Beran. Nezapomněl také sdělit, že Jevíčko je s dílem Muřinoh a Krchomilka úzce spojené. Děj knihy se totiž odehrává přímo ve městě a okolí. Turisté se na stezce podívají například k synagoze, židovskému hřbitovu nebo k zámečku.

Již toto léto?

„Hotové bychom to chtěli mít v ideálním případě do června, kdy se u nás uskuteční tradiční festival Jevíčkovění," dodal Rudolf Beran. Trasa má být dlouhá šest kilometrů. „Předpokládané náklady jsou asi 80 tisíc korun. Projekt podporuje nakladatelství Albatros. Na záměr jsme požádali o grant Pardubický kraj v rámci podpory budování infrastruktury cestovního ruchu. Plánujeme také reklamní předměty, které by záměr zviditelnily, například hrníčky a trička," uvedl místostarosta Miroslav Šafář. S Albatrosem radnice domlouvá speciální přebal a ilustrace k úkolům.

Vyplněné dotazníky mají turisté odevzdávat v informačním centru. Ze správných odpovědí pak jednou za čtvrt roku vylosují výherce, který získá knížku s podpisem 
autora. 

Podobný projekt ve městě plánovali již před dvěma roky, kdy pohádkové dílo Milana Valenty vyšlo. „Naší myšlenkou bylo, že si člověk koupí knihu, přečte si ji a pak navštíví místa, kde se odehrává příběh. Měli jsme připravené plány, ale nepodařilo se je realizovat. Teď tu bude časový odstup, ale to není nic proti ničemu," říká ke stezce bývalý starosta Roman Müller. Muřinoha a Krchomilku 
v Jevíčku slavnostně představili na podzim roku 2014.