Odkaz pátera Englemara Unzeitiga doma přetrvá, teď se zdá, že ho pozná celý svět. Farář zemřelý za druhé světové války se přiblížil blahořečení.

„Máme tu záležitost, která je nadregionální, nadevropská, je celosvětová. Pakliže, dá-li Bůh, budeme mít v regionu jednoho blahoslaveného, možná i svatého, už se to nikdy nebude opakovat," uvedl historik svitavského muzea Radoslav Fikejz s tím, že pokud se skutečně podaří proces blahoslavení pátera Huberta Engelmara Unzeitiga dotáhnout ke zdárnému konci, bude se jednat o událost oslovující miliardy křesťanů.

O uznání pro pátera Unzeitiga se v Česku začalo poprvé hovořit v roce 2007, kdy vznikla myšlenka postavit mu sochu v jeho rodném Hradci nad Svitavou (pozn.: tehdejší název Greifendorf). Ta už dnes také zdobí náves obce. Unzeitig se tu narodil jako sudetský Němec. V zahraničí se jeho odkazem začali zabývat už v roce 1991, kdy byl započatý kanonizační proces. O to se postarali 26. června 1991 ve Würzburgu, kde Unzeitig v mládí studoval univerzitu.

Unzeitig se stal jednou z výrazných obětí nacizmu. Při kázáních totiž vytrvale poukazoval na nacizmus i pronásledování Židů a katolické církve. V dubnu 1941 si pro něj přišlo gestapo, které jej nedlouho věznilo v Linci a posléze poslalo do Dachau, jednoho z nejhorších koncentračních táborů. Tam se staral o ruské zajatce. Po vypuknutí epidemie během Vánoc 1944 se nakazil podobně jako ostatní skvrnitým tyfem, vážné nemoci podlehl 2. března 1945. Později za své činy získal pojmenování Anděl z Dachau, kterého papež František I. uznal dekretem z 22. ledna 2016 mučedníkem.

„Papežský dekret je otevřením dlouhé cesty k beatifikaci kněze a možná i ke budoucí kanonizaci," připomíná Fikejz a dodává: „Jméno P. Engelmara Unzeitiga se na dekretu vatikánské Kongregace pro svatořečení nachází s osmi dalšími osobnostmi z celého světa. Dekret je svědectvím a uznáním pěti zázraků, dvou hrdinských ctností a dvou svědectví o mučednictví."

Pokud vše půjde, jak má, blahořečení by se mohlo uskutečnit už na podzim tohoto roku. Samotná beatifikace je právě druhou fází kanonizačního procesu. V prosinci 2009 došlo ke třetímu kroku, když papež Benedikt XVI. uznal jeho hrdinské ctnosti. Vydání letošního papežského dekretu je proto poslední podmínkou k jeho blahořečení.

„Věřím, že v září pojedeme do Würzburgu , kde je předběžně stanovený termín slavnosti. Jsem rád, že jsem se toho dožil, i když jsem si myslel, že u toho nebudu," uvedl Miloš Cvrkal, bývalý technický administrátor svitavské farnosti, který se o život pátera Unzeitiga zajímá už řadu let.

Na Anděla z Dachau nezapomíná ani svitavská radnice, která chystá nový projekt. „Vnímáme jej jako jednu z osobností regionu. Chystáme se letos dát dohromady projekt svitavských osobností a Unzeitig mezi nimi nemůže chybět," uzavřel starosta Svitav David Šimek.