Členové spolku se zajímají především o rozvoj, rozvojové země a témata, o kterých se moc nemluví. Pozvání na první rozvojovou kafárnu přijal Tibeťan Ješi a jeho žena Kelsang Lhamo, která se narodila v České republice, ale momentálně v Tibetu dlouhodobě žije. Kelsang uvedla přednášku několika základními fakty o zemi, která je nyní jejím domovem. Večer se poté ale nesl spíše v duchu diskuse o tibetských problémech.

Jedním z hlavních témat byla modernizace, která v Tibetu proběhla během posledních dvaceti let a měla zásadní vliv na život tamních lidí. Tato změna ovšem přišla příliš rychle. Tibeťané, kteří dříve nevyhledávali kontakt s vnějškem a zakládali si především na spjatosti s přírodou, jsou dnes ovlivněni hlavně Čínou a její kulturou. Místo tibetských škol se zakládají ty čínské, děti se učí čínštinu místo svého mateřského jazyka a upadá vědomí národní identity.
Kromě jiného se přednáška také dotkla problematiky nemoci AIDS, která se v Tibetu nekontrolovatelně šíří, protože o ní lidé vědí velmi málo. Ješi se do diskuze zapojil ve chvíli, kdy došlo na problém upalování nomádů. Vysvětlil, že se za poslední tři roky jedná asi o padesát případů. Ovšem nešlo jen o nepříjemná témata. Kelsang také hovořila o náboženství nebo o provinciích Kham a Amdo, které má nejraději. K dostání byla i kniha anglicky psaných básní a povídek Kora od tibetského autora TenzinaTsundue.

„Přednáška byla opravdu zajímavá. Líbilo se mi především to, že nám o Tibetu vyprávěla žena, kterou tato země zaujala natolik, že se tam přestěhovala, později i vdala a strávila tam kus svého života. Popsala nám, jak to v Tibetu opravdu chodí a zaměřila se na problémy, o kterých většina lidí neví a které se nedozvíme ani z médií," řekla jedna z návštěvnic, studentka Markéta Rádková.

Projekt Tibetské kafárny byl pořádán ve spolupráci  s poličskou organizací Pontopolis. Akce byla podpořena z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Další projekt chystá Spolek litomyšlských kavárenských povalečů na konec května a určitě je na co se těšit.

BARBORA KOŠŇAROVÁ