Letos bylo k hodnocení osmnáct vzorků. Převládaly pálenky ze švestky. Dále bylo možné ochutnat třešňové, jablečné a hruškové destiláty. K mání byla i směska, kterou místní označují jako „tutti frutti".

„Spousta chlapů kvasí a dělá pálenky. Dříve jsme pořádali ‚dočesné'. Kdo vypálil, tak pozval kamarády. Takže jsme se scházeli u starosty v garáži nebo u mě v černé kuchyni. Vymysleli jsme šťopku a začali jsme ji pořádat v hasičské zbrojnici," prozradil k devět let starému nápadu jeden z organizátorů František Šauer.

Pravidla hodnocení pálenek jsou jednoduchá. Každý, kdo přihlásil svůj vzorek, mohl hodnotit zdarma. Kdo z řad příchozích chtěl také ochutnat, tak zaplatil drobný poplatek. Peníze takto vybrané putují do školy nebo školky jako dar. Nazmar však nepřijde nic a vypije se vše při jiné příležitosti. „Bohužel už to nelze rozprodat například na hasičských závodech," poznamenal František Šauer. I tak mají radost nejen dospělí, ale nakonec i obdarované děti.

Zajímavá je cena pro nejúspěšnějšího „paliče". „Vítěz získá nehynoucí slávu a nálepku na poháru. Má právo vítěznou kořalkou pohostit, koho uzná za vhodné. Pak ale musí dodat novou," dodal s úsměvem František Šauer.