VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO/VIDEO: Letiště bylo rájem fajnšmekrů

Hradec Králové – Premiéra hradeckého festivalu Gurmán nabídla pastvu pro oči, uši i chuťové pohárky stovek návštěvníků.

3.5.2010
SDÍLEJ:

Festival Gurmán v hradeckém Festival parku 1. - 2. května 2010.Foto: František Hloušek

On-line rozhovor s Ivanem Vodochodským nejen o Gurmánu čtěte zde.

Kuchařské hvězdy v akci, jídla i pití co hrdlo ráčí. Ve Festival parku v areálu letiště včera skončil první ročník dvoudenního festivalu dobrého jídla a pití Gurmán. Chuťové zážitky přilákaly davy lidí.

„Chceme lidem ukázat, že v Čechách jsou hospodští, kteří se pomalu vracejí k tradičním pokrmům a postupům, a pokud mají lásku k jídlu a řemeslu, dokážou v regionech dělat kvalitní lokální gastronomii,“ přiblížil smysl akce herec, moderátor a kuchař Ivan Vodochodský.
Kuchařský úl patřit mistrům kuchařům a jejich show. Návštěvníky nejvíce lákali televizní „Šéf“ Zdeněk Pohlreich a „Ital v kuchyni“ Emanuele Ridi.
Do hradeckého Festival parku přijaly pozvání dvě desítky pivovarů a obdobný počet restaurací.

„Jídla jsme nejdříve vyzkoušeli v restauraci, a jelikož hosté to kvitovali s povděkem, tak je nabízíme i tadym,“ sdělil provozovatel restaurace Černý kůň Pavel Jirava. „Připravili jsme například 30 kilo pečených kolen a 20 kilogramů krkovice,“ upřesnil jeho kolega Ivan Kavan.

Restaurace návštěvníky festivalu pořádně rozmazlovaly. Kromě grilované krkovičky s pivní omáčkou a sládkovy pivní česnečky si gurmáni pochutnávali například na dušeném zaječím stehnu v perníkové omáčce se sušenými švestkami a špekovým knedlíkem, pečeném bůčku na pivě s červeným skořicovo–brusinkovým zelím a bramborovým knedlíčkem i dalších lahůdkách. Rovněž příznivci pěnivého moku ochutnávali, co tělo vydrželo.
Festival Gurmán nabídl i vinařská a barmanská vystoupení, soutěž baristických týmů v přípravě kávy a hudební program.

Jak to vidí Martin Černý: Dobrého jídla a pití není nikdy dost

Víkendový festival Gurmán, to byla trefa do černého. Pořadatelé vsadili na to, že dobré jídlo a pití má rád každý, a vyplatilo se. Pravda, desetitisíce návštěvníků jako na hudebních megafestivalech nebylo možné očekávat, ale lidé přišli a každý si určitě našel to svoje. Labužníci ochutnávali pokrmy zúčastněných hospod a také pivní fajnškekři se tetelili blahem. Sázka na malé regionální pivovary pořadatelům rovněž vyšla. Kde jinde si dáte mok z malého pivovaru, o jehož existenci jste dosud ani neslyšeli? Snad jen gurmánské koruny, kterými museli lidé platit, nepotěšily prodejce ani návštěvníky. Většina je považovala za zbytečnou komplikaci. Proč stát ve frontě ještě u směnárny?

Autor: Martin Černý

3.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto.

Pozvánka na fotbal: Derby s velkým D. A tráva bude „hořet“

Mladějovská úzkokolejka se na den změní v bojiště

Mladějov – O nastávajícím víkendu se louky nad Mladějovem zaplní milovníky vojenské historie. V sobotu se zde konají tradiční vzpomínkové oslavy památky padlých v první světové válce Mladějov - Blosdorf.

V Boršově opravují most

Boršov - Po opravě živičného povrchu pokračuje rekonstrukce komunikace III/36826 v Boršově opravou mostu. 

Iscarex Cup: Fliedr byl dvakrát na stupních

Svitavy – Celoroční běžecký seriál Iscarex Cup má za sebou dvě srpnové zastávky, na kterých byly vidět také atleti ze Svitavska.

Folkový svátek je za dveřmi, chybět nebude ani Epydemye

Dolní Újezd - Újezdské babí léto je festivalovou stálicí už pětadvacet let. Ani letos nepřijdou příznivci folku a country o největší festival podobného typu v Pardubickém kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení