Bude tak patřit k největším zaměstnavatelům v kraji. 
V rámci celého Česka se zařadí mezi desítku největších nemocnic.

Společný nákup léků a materiálu

„Slibujeme si od toho jednak lepší hospodaření, dále kvalitnější péči pro pacienty a také větší možnosti uplatnění a profesního růstu pro zaměstnance," konstatoval první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má v krajské radě na starosti zdravotnictví. Dodal, že spojení je založeno mimo jiné na principu solidarity, protože zdravotnické vyhlášky jsou nepříznivé pro malé nemocnice. Kraj tak zajistil rozmístění akutní zdravotní péče po celém kraji.

„Nová společnost bude mít velký potenciál ve sféře poskytované kvalitní zdravotní péče, ale také v oblasti společných nákupů léků, zdravotnického materiálu a techniky," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Z každé nemocnice to nejlepší

Podle vedení kraje vznikem nové společnosti vrcholí dlouhodobý proces efektivní transformace akutní lůžkové nemocniční péče v kraji, který schválili krajští zastupitelé.
Podle ředitele Gottvalda bude vedení společnosti výrazně efektivnější a jednodušší. Správa a administrativa se postupně centralizují.

„Snažíme se z každé nemocnice vybrat to nejlepší, aby celek fungoval co nejlépe a s maximální efektivitou, což povede k úsporám," řekl náměstek Petr Rudzan.
Naopak ve zdravotní části budou změny minimální. Pacienti i pracovníci budou nadále chodit do stejné spádové nemocnice a na stejná oddělení.

„Erudovaný personál je to hlavní, co nová společnost bude mít. Chceme všechny kvalifikované odborníky udržet," prohlásil náměstek generálního ředitele Vladimír Ninger.

Nová společnost

Nová společnost sloučila pět nemocnic: pardubickou, chrudimskou, litomyšlskou, orlickoústeckou a svitavskou. Veškeré závazky, jmění, práva a povinnosti přecházejí na nástupnickou společnost Nemocnice Pardubického kraje.

V čele bude stát tříčlenné představenstvo, jehož předsedou a generálním ředitelem bude Tomáš Gottvald. Jeho náměstky budou Vladimír Ninger pro zdravotní péči a Petr Rudzan pro řízení a provoz nemocnic.

 Pro pacienty se zatím nic nemění, změnami prochází administrativně-správní oblast. Bude zaveden společný nákup léků a zdravotnického materiálu, spojený informační systému a sdílené služby.