Od papírových, přes keramické, dřevěné, textilní, ze skla až po ty vyrobené z netradičních materiálů zdobí od adventu do Hromnic jejich byt. Díky nim se u nich dveře s návštěvami netrhnou.

"První betlém, ten od Josefa Lady, jsem vystříhala a postavila v roce 1968,“ vzpomíná dnes téměř osmdesátiletá Irena Pletichová. Další betlém, který vyrobila, byl od Marie Fischerové Kvěchové. Ten již dnes doma nemá, protože byl tak rozměrný, že jej raději věnovala synovi. Pak už se sbírka rozrůstala velmi rychle.

Co Irenu Pletichovou vlastně ke sbírání betlémů přivedlo, si již dnes ani nevybavuje. Ovšem vystřihování a podlepování papírových figurek ji provázelo dlouhá léta. „Místo pečení a zdobení cukroví jsem dělala betlémy. Byla jsem schopná je vyrábět do dvou, do tří hodin do rána,“ řekla Irena Pletichová.

Díky tomuto koníčku sbírku betlémů rozšířily i dárky příbuzných a přátel. Nejvzdálenější betlémy, které zdobí byt Pletichových, jsou ze Rwandy, Bangladéše a Vatikánu. Nejmenším betlémem v kolekci je vnučkou vsazený do vlašského ořechu.

Konkuruje mu také velmi skladné zpodobení svaté rodiny v krabičce od sirek. U Pletichů také návštěvníci mohou objevit i fotografii prvního porevolučního poličského živého betlému. Ten sestavili nadšenci u morového sloupu na poličském náměstí v roce 1989.

Irena Pletichová však nesbírá jen betlémy, které byly dostupné jako předlohy. Sama přiložila ruku k dílu a vložila invenci, aby svou sbírku rozšířila. V současné době její vyšívaný betlém stylem richelieu zdobí výstavu v Centru Bohuslava Martinů v Poličce. Z dílny Ireny Pletichové pochází rovněž řada přání s Josefem, Marií a Ježíškem z voskové batiky.

„Spolu s manželem jsme jich v posledních dvaceti letech dělávali až patnáct ročně. Je to velmi náročné. Nakreslím si předlohu, obtáhnu voskem a pak obarvím ve studené barvě. Jakmile látka uschne, odstraním vosk,“ vysvětlila Irena Pletichová.

Každoročně se také rozrůstají figurky v betlému vyrobeném z kuliček papíru, vlny a drátků na čištění dýmek.

„Dřív jsem na hlavičky používala Rudé právo, které se pěkně zpracovávalo. Dnes jsou na to vynikající letáky ze supermarketu,“ sdělila betlemářka.

Udržet sbírku čítající více než dvě stě sedmdesát betlémů v pořádku dá poměrně dost práce. „Máme na to sešit. Každý betlém má své číslo a podložku,“ prozradil Zdeněk Pleticha. Domácí výstavu staví Pletichovi každoročně zhruba týden.