VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Jídla z válečné kuchyně ochutnali v muzeu

Litomyšl - Muzejníci v Litomyšli podávali bramborové placky, vločkové lívance a pyré z ohryzků.

24.10.2008
SDÍLEJ:

V litomyšlském muzeu se ve středu „hodovalo“ jako za první světové války. Lidé ochutnali vdolky z kukuřičné mouky nebo pyré z jablečných ohryzků a slupek. Foto: DENÍK/Iveta Nádvorníková

Vznik Československé republiky si muzejníci v Litomyšli připomněli netradičním způsobem. Návštěvníky přenesli do doby hladu a nedostatku základních potravin. Nabízeli pokrmy ze surovin, které lidé využívali v době krize. „Během první světové války postihly Litomyšl problémy se zásobováním. Vznikla tady obecní prodejna a válečná kuchyně na zámku. Lidé kradli ovoce v sadech, byl povolen odstřel havranů nebo strak, protože se projevil nedostatek masa,“ přibližuje situaci ve válce Petr Chaloupka z litomyšlského muzea. Mezi lidmi ale žilo několik tzv. keťasů, kteří se v jídle neomezovali a pořádali hostiny.

Kontrast chudých lidí a keťasů poznali ve středu i lidé v Litomyšli. Zatímco jedli pochoutky kukuřičné mouky, květákových listů a brambor, Petr Chaloupka s kolegou muzejníkem Martinem Boštíkem si dopřáli pečenou husu.

Pokrmy z první světové války připravila pro hosty Lenka Coufalová z Litomyšle, kterou vaření velmi baví. „V archivu jsme vybrali několik receptů, na které lze snadno sehnat suroviny. Jídla jsem vyzkoušela na rodině, ale pyré z ohryzků a slupek jablek se moc neujalo. Chlebovou polévku ale někdy dělávám,“ říká Lenka Coufalová, která nejraději vaří svíčkovou, řízky nebo steaky.

Do dnešní doby se z první světové války přenesla nejen bramborová mouka, ale především ovesné vločky. Ty dodnes zastávají důležitou úlohu ve zdravé výživě.

Autor: Iveta Nádvorníková

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Z utkání Svitavy vs. Polička (1:0).

Fotbalové výsledky z regionu

Nový protipovodňový systém za miliony korun

Litomyšl – Obyvatelé Litomyšle se v minulosti už mnohokrát přesvědčily, jaké škody může napáchat voda. O ohni to mohou říci také, ale s tím nelze počítat tak, jako s řekou Loučnou, která městem protéká. 

Proč Jan Veselý nepřijel? Ale kde jsou ostatní?

Svitavy /ROZHOVOR/ – Asistent trenéra reprezentace Lubomír Růžička si myslí, že by český basketbal měl produkovat více perspektivních mladých hráčů.

Jen tři kola mu stačila k jízdě

Litomyšl – Mnohdy si opilí lidé myslí, že dokáží vše na světě. To byl možná i případ řidiče, který jel podle svých slov z Vysokého Mýta do Litomyšle. Policisté ho však zastavili v Tržku. Důvod byl ten, že mu od auta sršely jiskry. Jel totiž bez pravého předního kola.

Cyklopruhy ve Svitavské zvýší bezpečnost

Moravská Třebová – Ve Svitavské ulici v Moravské Třebové, kde se právě dokončuje rekonstrukce komunikace, přibyly nově vyhrazené jízdní pruhy pro cyklisty. Ne všem se ale výrazná, do očí bijící červená barva, která je pro vyznačení pruhů použitá, líbí. Podle radnice má křiklavá barva své opodstatnění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení