Ti, co si koupí japonskou motorku, tak kupují za dobrou cenu, dobrou kvalitu. Ti, co koupí italskou motorku, kupují krásu, která je malinko technicky zaostalá. Z Německa a z USA koupíte motorku se spoustou elektroniky a drahým servisem.

A jak se někdo stane motorkářem, tak jistě dříve nebo později jezdí na motorkářské srazy. V sobotu se jelo na sraz „Pinckařů Vysočiny" v Nedvězím. Pomalu se plnilo parkoviště před místním pohostinstvím. Stála vedle sebe historie značek JAWA, ČZ a Stadion nadšenců dvoutaktů z Ubušínku a Poličky. Přijeli drsní motorkáři s mnoha nášivkami a třásněmi na svém oblečení. Zastavila se i jemná dívka s dlouhým copem koukajícím z pod přilby, která přes týden trápí žáky ve škole.

Na italském stroji z nedaleké Jedlové přijel pyšný motorkář s vnučkou. Žlutá Honda, šestiválec protilehlý boxer, sto dvacet koní, spotřeba do šesti litrů pohodový stroj pro výlety ve dvou přijel z Jimramova. Lukáš ze Sádku, který byl na srazu poprvé, přivezl Hondu CBR 600 RR. Příště už ji uvidíte ve zbarvení „repsol".

Akci oficiálně zahájil starosta obce Pavel Mareček, který v několika slovech zhodnotil přínos místních motorkářů pro obec. Poté se ujal slova farář bysterské farnosti Josef Matras. Jeho slova mířila k pokoře před technikou. Poslední, kdo promluvil, byla ředitelka poličské charity Markéta Šafářová. Poděkovala za pomoc místních motorkářů dvěma klientům (pro jednoho klienta nákup invalidního vozíku). Tato spolupráce bude pokračovat i dál.

Spanilá jízda patří neodmyslitelně ke každému srazu, a tak si při jízdě Vysočinou mohli motorky prohlédnout třeba v Jimramově, Novém Městě na Moravě, Sněžném a Korouhvi. Specialitka pro srdce motorkářů a pro ostatní diváky bylo vystoupení stoundridera Maxe, profesionálního kaskadéra na upravené motorce Honda CBR 600 RR (mazání motoru, řídítka aj.). Vlastním jménem Pavel Vik, původem jezdec na okruzích se účastnil závodů mistrovství Evropy i světa, dnes ho najdete při vystoupeních na firemních či společenských akcích. S motorkou si vyloženě tyká. Jízda bez držení řídítek ve stoje, v kleče, vzpor na řídítkách, po předním i zadním kole, gumovací pirueta, to vše perfektně zvládá. Profesionální machr, ale jak říká přítelkyně, jinak obyčejný člověk, masový typ, co občas dovede ujet na čokoládě.

Na poslední chvíli přijela opravdová superkrása Suzuki Intruder 1800 úplně nová, kupovaná v sobotu ráno (85 kw, 380 kilogramů). Sám majitel o ni říká: „Jízda jak na vodě." Po přidělání zadního sedadla bude možné svést i manželku. Velké pohodové svezení pro velké kluky. Malé mažoretky z Jimramova se představily „drsným" motorkářům a ti je odměnili velkým potleskem a pořadatelé sladkostmi. Večer pokračoval s rockovou kapelou a zábavou. Někdo postavil stan, aby po zábavě a velmi krásném ohňostroji přenocoval.

JIŘÍ FELTL