Jak sama prozradila, nikdo v rodině se tak jako ona ručním pracím nevěnoval. Umění vrtačkou zdobit vajíčka proto nepodědila po mamince nebo babičce, ale přiučila se mu už na začátku devadesátých let, když objížděla hrady a zámky a předváděla tradiční česká řemesla.

Pevně uchopit

„Netvořím jenom dírečky, mohou se vyřezávat srdíčka, slzičky, různé obrazce. Je na to speciální fígl. Vajíčko se při vrtání musí pevně držet v dlani nejenom v prstech. Nesmí totiž vibrovat, aby  s ním vrtačka nemohla hýbat," prozradila Jana Jonáková.

Ovšem připouští, že pokud je vajíčko nepatrně poškozené už při foukání, praskne přes veškerou snahu také. Nevyzpytatelná jsou oblíbená, ale křehká bílá vajíčka.  „Ta ráda prasknou zvlášť, když už jsou skoro hotová. To si to tak téměř hotové vajíčko zálibně prohlížíte, chválíte se, jak se vám to pěkně povedlo a v tom praskne," připustila se smíchem umělkyně.

Ale po mnoha letech, co se tomuto způsobu zdobení velikonočních kraslic věnuje, už jí praskne málokteré vajíčko. Má to takříkajíc v ruce.
Pro ty, kdo vyřezávání vajíček zkouší poprvé, má Jana Jonáková jednoduchou radu: „Hlavně všem vždycky říkám, aby si na vajíčku ze začátku, než získají potřebnou zručnost, nedělali dírek velké množství. Protože stačí, když nedají vrtačku kolmo na skořápku, ale zešikma a křupne."

Slepičí i pštrosí

Zkušené umělkyni zabere jedno vyřezávané slepičí vajíčko asi hodinu. Vyzkoušela si i jak se touto technikou zdobí pštrosí vejce. A nebylo to jen tak. „Ozdobit pštrosí vejce mi trvalo celé tři dny. Nejdřív jsem ho musela vybrousit, má totiž skořápku jak porcelán. Zničila jsem na jedno vejce tři brousky," svěřila se Jana Jonáková.

Opačný extrém, tedy křepelčí vajíčka, ještě nezkoušela. Ale nejmenší, která vyřezávala byla malá slepičí vajíčka od prvniček.
Z rukou Jany Jonákové pochází kraslice nejrůznějších barev i provedení. Sama za asi nejhezčí považuje škrabaná vajíčka, která přibarvuje například v cibuli.

Kdo ještě nestihl nazdobit vajíčka pro pondělní šmerkusníky, může si na Bílou sobotu od jedné hodiny odpolední přijít vyzkoušet třeba právě vyřezat vajíčka do poličské Síně řemesel, kde se Jana Jonáková podělí se svými zkušenostmi se zdobením velikonočních vajíček.