Příroda se nedá nijak zmást, neoddálíme ani příchod nejstudenějšího období roku. Člověk se přioblékne, ale co mají dělat zvířata? Pokud jim nepomůže právě člověk, jsou ztracená. Ve stanici proto už dlouho řeší otázku, jak dát psům větší komfort. Venkovní útulky jsou pro psy trápením. „Často se stane, že se k nám dostane pejsek, který byl zvyklý na teplo v bytě. Tady mu pak je zima," vysvětlil vedoucí stanice Josef Zelený. Nic ale není zadarmo, tak záchranáři shání peníze, aby opuštění psi už strávili zimu v teplejším a klidnějším prostředí.

Aukce ze srdce
pro zvířata

K těm, kteří významně přispěli na střechu a zateplení vendolského útulku, patří nadšenci z Občanského sdružení na ochranu opuštěných zvířat. Prostřednictvím facebooku pořádají aukce. „Domluvili jsme se, že budeme pomáhat útulkům, depozitům a azylům pro zvířata, které splní dané podmínky pro poskytnutí pomoci," vysvětlila vedoucí sdružení Michaela Syrová z Mladé Boleslavi. Aukce ze srdce. Tak se jmenuje profil, kde draží různé věci, které lidé do dražby věnují. Za vydražené peníze se pak snaží buď nakoupit materiální pomoc, stavební materiál či granule. Do Zeleného Vendolí ale přivezli peníze osobně, a to celých dvacet tisíc korun, a k tomu ještě pro psy něco na zub.

O stanici se dámy ze sdružení dozvěděly na facebooku. „Lidé nám psali, že bychom mohli pomoci záchranné stanici ve Vendolí. Tak jsme se začali rozhlížet, jak stanice funguje a bylo rozhodnuto, pro koho další aukce ze srdce bude," vzpomínala vedoucí sdružení, které aukce zaštítilo. Pomáhají nejen všem útulkům po celé republice a na Slovensku, které to potřebují. Pomocnou ruku dávají třeba i dětským domovům.

Pomoci mohou 
jen lidé

Sledování příspěvků na sociální síti asi také rozhodlo. „Kdo pomůže zvířatům, když ne my? Zákony jsou takové, že nepomáhají. Chvála bohu, pak jsou tu organizace a skupiny lidí, kteří pomáhají. Zelené Vendolí mě osobně opravdu dostalo tím, co dělá. Starají se neskutečným způsobem o neobvyklá zvířata, zachraňují všechna," poznamenala Valéria Gažiová z Prahy. Třetí dámou, která přijela do stanice, je šikovná výtvarnice. Aukce totiž zásobuje vlastními výrobky, na nichž pracuje ve svém volném čase. „Vyrábím různé magnety z fima s logem, přívěšky se jmény psů, šperky a náušnice," řekla Veronika Pokorná z Prahy. Tyto úžasné kousky dokážou vydělávat peníze.

Přes aukce se s partou seznámila i čtvrtá žena ze čtyřlístku, který dorazil do stanice. „Holky z aukcí ze srdce peníze, které vydraží, dají tam, kde jsou potřeba, na dobré věci. Vím, že nepřijdou nazmar," podotkla Jana Machačná z Verměřovic. Stanici už zná delší dobu. Odvezla si odtud už třetího chlupáče. „Lidé totiž nechtějí starší psy. Mají zafixované, že do rodiny nepatří, ale není to pravda. I starý pejsek udělá hodně radosti. Jsou šťastní, že nedožívají zavření v útulkovém kotci," řekla Jana Machačná.

Veselé partička žen, která do Vendolí přijela, aby si také všechna zvířata prohlédla, nešetřila chválou. „Projely jsme hodně míst, kde se starají o zvířata. Můžu říct, že jsme ze Zeleného Vendolí opravdu nadšené. Nečekala jsem, že tady bude tolik druhů zvířat a že je o ně tak perfektně postaráno. Mám z toho výborný pocit," dodala Michaela Syrová.

Sbírku na zateplení útulku uspořádal také svitavský klub Wings. Do kasičky přinesla osm tisíc korun. „Asi všichni máme psy, a tak jsme navrhli šéfovi, že bychom mohli udělat sbírku," shodli se pracovníci klubu.

Díky celé řadě dobrodinců se podařilo nashromáždit skoro celou částku. „Abychom mohli začít se zastřešením a opláštěním útulku pro psy, chybělo nám ještě sto třicet tisíc korun. Z této částky už máme skoro sto tisíc. Lidé nám velice fandí a pomáhají. Doufám, že se nám podaří dát peníze dohromady, abychom všechny práce stihli do zimy udělat," sdělil vedoucí stanice Josef Zelený. Chtějí pro psy větší pohodu, potřebují závětří a větší teplo. Také pracovníkům stanice odpadne starost s odmetáním sněhu a nebude jim pršet za krk. „Moc si vážíme všech lidí, kteří nás finančně podporují. Díky akcím a sbírkám se nám podaří útulek zastřešit a opláštit. Děkujeme," dodal Josef Zelený.

Záchrannou stanici Zelené Vendolí můžete podpořit i vy. Příspěvky posílejte 
na bankovní účet: 78 – 9932340217/0100