Akci pořádalo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje, Krajským sdružením hasičů MSK, Okresním sdružením hasičů Nový Jičín a sbory dobrovolných hasičů Štramberk, Kopřivnice a města. Záštitu nad mistrovstvím převzal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a starosta města Štramberk Jan Socha.

Disciplíny TFA simulují zásahovou činnost hasiče. Hasiči v kompletním zásahovém obleku, v přilbě a zásahových botách za použití dýchacího přístroje, který není aktivní, plní stanovené úkoly podle předepsaných pravidel. Trať je rozdělena do čtyř úseků. V první části na hasiče čeká roztažení a následné smotání požárních hadic a jejich uložení do připravených boxů.

V druhé části hasiči provádějí pomocí kladiva údery v hamerboxu, přenášejí závaží sníženým profilem, transportují figurínu (ta simuluje zraněnou osobu), a na závěr překonávají tři metry vysokou bariéru. V třetí části opět přenášejí závaží, staví nastavovací žebříky o lešení, následně šplhají na lešení, na které pomocí lana vytahují závaží. Po sestupu s lešení ještě našroubují proudnici na připravenou stříkačku. V poslední části na hasiče čeká výběh po schodech do výškové budovy.
Městu Štramberk i širokému okolí vévodí zřícenina hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba. A ta byla cílem všech závodníků, kteří k ní vyrazili po silových disciplínách z náměstí.

Soutěž byla určena pro řádné členy SH ČMS, kteří nebyli příslušníky HZS ČR, nebo zaměstnanci HZS podniku. Soutěž v disciplínách TFA pro dobrovolné hasiče probíhala ve dvou věkových kategoriích (do 40 let a nad 40 let) a družstvech krajů: Krajská sdružení hasičů ČMS (KSH ČMS) nominovala za svůj kraj do soutěže maximálně 5 závodníků a pořadatel soutěže rozdělil závodníky do věkových kategorií.

Pardubický kraj reprezentovali: Jiří Štábl ze sboru dobrovolných hasičů Vranová Lhota, dále František Betlach, Tomáš Falta, Michal Falta a Michal Hock, všichni ze sboru dobrovolných hasičů Orličky. Všichni soutěžili v kategorii do 40 let.

Díky velké podpoře fanoušků z Vranové Lhoty a z Orliček se reprezentanti Pardubického kraje výborně umístili. V kategorii jednotlivců na skvělém druhém místě skončil Jiří Štábl s časem 7:18,13 minut a na bronzovém místě časem jen o málo horším 7:18,99 minut František Betlach. Vítězem se stal Zbyněk Kadlčík ze Zlínského kraje.
Skvělé výkony všech pardubických reprezentantů zajistily družstvu KSH Pardubického kraje se součtem časů 22:33,36 minut zlatou medaili. Na druhém místě skončili hasiči KSH Vysočina s časem 24:36,77 a na třetím místě pak KSH Moravskoslezského kraje s časem 24:53,62 minut.

JIŘÍ ŠTÁBL, SDH Vranová Lhota