Den Země si včera připomenuli v Litomyšli. Dům dětí a mládeže zorganizoval pro malé i velké na náměstí u Bedřicha Smetany ekojarmark s kulturním programem. „Chtěli jsme naše každoroční akce rozšířit i pro veřejnost, a tak nabízíme ekojarmark, kde ekologie a příroda dominují," vysvětlil ředitel domu dětí Josef Štefl. Výrobky, které byly na pultech prodejců, vypadaly, že jsou všechny z přírodních materiálů. „Nemohu stoprocentně zaručit, že jsou všechny vyloženě ekologické, ale zvali jsme prodejce, kteří se věnují výrobě z přírodních zdrojů," tvrdila hlavní organizátorka ekojarmamrku Hana Plíhalová.

Ekologické školy

Na náměstí měly své stánky i mateřské a základní školy z Litomyšle a okolí, které se prezentovaly svými ekologickými programy. Zaujaly i návštěvníky. „Je zajímavé, z čeho všeho lze vyrobit krásné předměty a pozorovat, jak to dětem jde od ruky," s úsměvem zkonstatovala Jana Mařáková. Především mladí lidé si pochutnávali na přírodních produktech, jako jsou ořechy nebo sušené ovoce. „Mám rád ořechy, a tak jsem nemohl odolat a koupil jsem si jich plný pytlík. Taky se mi líbí, co tady nabízejí děti ze speciální školy," přiznal Karel Telecký. Ocenil, že toho umějí vyrobit hodně a ve kvalitě, která se vidí u profesionálních výrobců. Ekojarmark si nenechali ujít ani litomyšlští středoškoláci. Skupinka děvčat ze střední pedagogické školy na něj dorazila místo hodiny výtvarné výchovy. „Líbí se mi rozmanitost stánků, je tady toho hodně ke koukání. Milé je i vystoupení dětí z mateřinek," zhodnotila studentka Gabriela Špinarová. Včerejší ekojarmark nebyl poslední akcí, kterou pořádá dům dětí a mládeže v rámci letošních oslav Dne Země. „V sobotu máme ještě v Nedošínském háji zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi," sdělil ředitel Josef Štefl.

Procházka i ryby

Čeká tam na ně příjemné odpoledne plné her a soutěží, prohlídka pstruhárny, kde uvidí ryby, které jsou v Litomyšli běžně k dostání. „Zájemci si budou moci rovněž prohlédnout Nedošínský háj s odborným výkladem o historií, ale i fauně a flóře která se tam nachází," doplnil Štefl. V Litomyšli si letos Den Země připomenuli osmi akcemi. „Ekologii se věnujeme nejen v dubnu, ale celý rok. Dbáme na třídění odpadu, ale i na další aktivity, které souvisejí s životním prostředím," ujistil ředitel Josef Štefl. Letos bylo na ekojarmarku na čtyřicet stánků řemeslníků, výtvarníků i pěstitelů rostlin.