Dům U Mouřenína totiž potřebuje odborný zásah. „Zatéká tam a je nutná rekonstrukce," sdělil vedoucí svitavského odboru školství a kultury Jiří Petr. Dělníci by se do oprav domu měli pustit už za pár týdnů, se zahájením prací se počítá na konci dubna nebo začátku května. „Celkové náklady na tuto akci jsou ve výši téměř dvou milionů korun," uvedl Jiří Petr. Na rekonstrukci ve Svitavách získali dotaci 420 tisíc korun z Ministerstva kultury ČR. Hotovo by mělo být na sklonku letošního léta. Příští rok by se mohli řemeslníci do budovy vrátit, je totiž možné, že právě v roce 2017 dojde na opravu fasády budovy.

Dům U Mouřenína, který sousedí s nově opravenou budovou na náměstí Míru, byl postavený v roce 1554. Původně v něm bydlely rodiny svitavských purkmistrů, ale v 18. století došlo k jeho přestavbě na hostinec. V současné době v něm sídli městské informační centrum.

Tato budova nemusí být jedinou stavbou na náměstí Míru, kterou čeká oprava. I letos je totiž pro majitele nemovitostí v oblasti přichystaná finanční podpora.