Dlouhá šichta pracovníkům energetiky začala v sobotu zhruba kolem 22. hodiny. Během celé noci a neděle evidovala skupina ČEZ asi patnáct poruch vysokého napětí a desítky nízkého napětí ve východních Čechách. Na Svitavsku byla situace nejkomplikovanější.

Poruchy napětí

„Ve směru ze Svitav na Moravskou a Českou Třebovou se objevil zvláště silný poryv větru, kdy převážně spadané stromy a ulámané větve zasáhly dráty vysokého napětí," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Dalšími postiženými obcemi byly i Svojanov nebo Hradec nad Svitavou. Během neděle byla posílena služba v terénu i na dispečinku a všechny závady vysokého napětí by již měly být odstraněny.

„Je možné, že ještě v průběhu týdne a následujícího víkendu se objeví poruchy nízkého napětí, které teprve zjistí chataři a chalupáři, až navštíví své víkendové usedlosti," doplnila Beránková.
Vítr netrápil jen pracovníky energetiky, ale hlavně záchranné složky. „Za celou neděli hasiči Pardubického kraje zasahovali na 57 místech, a to hlavně u událostí v souvislosti s vichřicí a dále u nehod na zledovatělé vozovce. Obvykle se jednalo o dřeviny, které blokovaly částečně nebo úplně komunikace. Dále šlo o utržené střešní krytiny, uvolněné reklamní poutače či spadlé pouliční lampy," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Ani začátek pracovního týdne nepřinesl klid. Již během prvních osmi hodin pondělního dne vyjížděli hasiči Pardubického kraje hned ke 12 událostem. „Jednalo se zejména o technické zásahy, konkrétně vyprošťování zapadlých vozidel z příkopů či zasněžených komunikací," dodala Horáková.

V obci Koruna vyjel sypač na zasněžené komunikace, aby zlepšil stav vozovky. Sám ale zapadl u krajnice, na pomoc mu přijela až hasičská jednotka. V Koclířově se zase kamion vzpříčil přes šíři silnice. Policie tu musela zastavit celou dopravu. Během dvaceti minut se ale naštěstí podařilo nákladní kolos vyprostit. Situaci ještě ztěžoval fakt, že byl naplněn čtyřtunovým nákladem.

V Hřebči u Koclířova museli hasiči zasahovat ještě u dalšího nákladního vozidla, tentokrát prázdného. K vyproštění využili automobilový jeřáb. V Hradci nad Svitavou kamion narazil do železničního viaduktu. Na místě zasahovala i zdravotnická záchranná služba, protože si řidič stěžoval na bolest nohy. Kamion s návěsem plným uhlí zablokoval svitavský kruhový objezd ve směru Lačnov. Hasiči ho ale během chvilky odtáhli, aby nepřekážel plynulému provozu.

Zvířata přežili vichřici bez újmy. Záchranná stanice Zelené Vendolí žádné zraněné zvíře nemusela přijmout. „Větší problémy zvířatům dělají velké výkyvy teplot. Probouzejí se nám například netopýři a ježci," posteskl si nad počasím Josef Zelený. I to dokáže jediná pořádná vichřice.

Proud vypadl
v divadle.
O pohádky děti nepřišly

Jak dokáže vichr a kvůli němu i zhasnuté město pořádně ozvláštnit kulturní zážitek, o tom už teď budou vyprávět mámy a jejich ratolesti ve Svitavách.

Výpadek proudu totiž překvapil i zdejší divadlo Trám. Dramaturg si na neděli naplánoval představení Jarky Holasové z Jaroměře. Jen si představte, že se jako rodič pohodlně usazujete s dítětem, představení už má pomalu začínat, když v tom se sám ponoří do tmy. Efektní to sice bylo, naplánované však nikoliv.

Známé divadelní kousky pro nejmenší – Pohádky O Palečkovi a Hrnečku, vař! – děti přesto zhlédly a ještě si domů odnášely zážitek navíc. „Vypadla jedna fáze dodávky proudu, takže bohužel nemůžeme topit, ale zase na toaletách je to teď velice romantické, protože tam svítíme baterkou a lucerničkami," uvedla s humorem učitelka Dramatické školičky ve Svitavách Jana Mandlová.

Plný sál dětí a rodičů divadlo ale rychle zahřálo a nic nebránilo užít si obě loutkové pohádky.

Divadlo žije, i když venku padají trakaře a zní třesky plesky.