Budova nyní chátrá a na radnici si už delší dobu lámou hlavu, jak současnou situaci vyřešit. Proto si nechali vypracovat plány od studentů VUT Brno, které jim mají pomoci při dalším rozhodování.

Ve studii autoři počítají 
s tím, že se z budovy stane společenské centrum města 
s konferenční místností a kavárnou. Nahoře by mohly vzniknout také kancelářské prostory. Vybavení kina má projít modernizací a budova by se stala bezbariérovou.

„Počítáme s tím, že by tam vznikl multifunkční sál, kde by se pořádaly koncerty, divadlo a další akce. Kino by bylo jeho součástí," vysvětluje starosta Dušan Pávek záměr města investovat do služby, která nedávno skončila kvůli ztrátě přesahující 200 tisíc korun. Ve studii se také počítá 
s tím, že by s financováním chodu objektu pomáhaly příjmy z pronájmu. Pro tyto účely je v budově vyhrazeno 212 metrů čtverečních.

Posezení i schůze

„Ve vstupní hale by mohla být kavárna nebo restaurace. 
V podkroví by se daly vybudovat kancelářské prostory, které by se daly pronajímat. Další variantou by bylo tam vybudovat byt pro správce," říká Dušan Pávek a dodává: 
„V plánech je také konferenční místnost, která by sloužila k veřejným zasedáním zastupitelstva. Využívat by ji mohly také místní spolky a organizace ke schůzím."

Rekonstrukce kina Astra má stát zhruba patnáct až dvacet milionů korun. V současné době na radnici nenalezli dotační titul, ze kterého by mohli zažádat o příspěvek. V případě, že zastupitelstvo zmíněné plány schválí na dubnovém zasedání, by se tedy v Jevíčku vydali cestou částečných oprav. „V tomto případě bychom to museli rozdělit na jednotlivé etapy," vysvětluje starosta Pávek, který je rozhodnutý hlasovat pro přijetí návrhu.

Naproti tomu bývalý starosta Roman Müller ještě není rozhodnutý, zda pro návrh zvedne ruku. „Studie se mi velice líbí. Přesto mi rozpočet přijde trochu nereálný vzhledem k možnostem města. Patnáct až dvacet milionů je opravdu hodně peněz. Nikdo také nespočítal provozní náklady a navíc se počítá se snížením kapacity kina. Neříkám však předem, že budu proti," nechal se slyšet Roman Müller.

Podle něj mají ve městě jiné prostory, které můžou sloužit k pořádání kulturních akcí 
i zasedání zastupitelstva.