Do sportovního areálu ve Vítějevsi se už v pátek sjela mladá hasičská krev z Pardubického kraje. Celkem osm družstev bojovalo o postup na mistrovství České republiky. „Za každý okres přijela dvě desetičlenná družstva. Za svitavský okres dorazili hasiči z Kamence a Lubné, za chrudimský Zderaz a Krouna. Z Ústeckoorlicka bojovali hasiči z Lukavice a Dolní Dobrouče a za pardubický z Pardubic a Choltic," uvedl Josef Dvořák z Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje.

Hasičský sport

Po slavnostním nástupu se v pátek  účastníci utkali v prvních kláních. „Družstva začala závodem požárních dvojic a požárnické všestrannosti," sdělil Josef  Bidmon, starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Pardubického kraje.

Další sportovní zápolení  čekalo mladé hasiče v sobotu. Pokračovali požárními útoky CTIF a Plamen. Nechyběly ani překážkové běhy, štafeta na čtyři krát  šedesát metrů a štafetu na čtyři sta  metrů. „Podle pravidel mezinárodní organizace CTIF se soutěží ve všech státech v Evropě. Také naši přeborníci  nás ve světě reprezentují. Světová soutěž se koná jednou za dva roky. Česká republika v loňském roce získala podruhé titul mistrů světa," vysvětlil Josef Bidmon. Na závěr dvoudenních her soutěžili ještě jednotlivci v překážkové dráze na šedesát metrů titul o přeborníka Pardubického kraje v kategoriích chlapci  a dívky do patnácti let.

Soutěžení všech zúčastněných bylo hodně vyrovnané. Mistrovství republiky, kam postoupila Lukavice, se koná v Sokolově ve dnech 5. a 6. července. „Hra pro mladé hasiče letos slaví už čtyřicet let od založení. S mírnými obměnami funguje doposud," řekl Josef Bidmon.

Krajskou soutěž zaštítil hejtman Radko Martínek a starosta Vítějevesi Petr Havlíček. „Obec je velice vstřícná, zdarma nám zapůjčila sportovní areál a pomohla upravit dráhy. Je to pro nás významná pomoc," dodal Josef Bidmon.  

Plamen - výsledky