Tento problém je zejména tam, kde došlo v minulých letech k úbytku narozených dětí a následovnému rušení školek.

V obci nedaleko Litomyšle s místem problém nemají a za zvýšený nárůst dětí jsou rádi. „V současné době k nám chodí šestadvacet dětí, což stačí na jedno oddělení. Do nového školního roku jich je zapsáno osmatřicet," prozradila ředitelka školky Miloslava Benešová. Do mateřinky začnou děti z Morašic a okolních obcí přibývat postupně. Záleží na jejich věku, takže ne všechny se sejdou v září. Rozděleny budou do dvou oddělení podle věku. Kvůli zvýšenému počtu dětí museli ve školce přijmout novou pracovnici a také opravit vnitřní prostory budovy.

K rekonstrukci a nákupu potřebných věcí dojde během prázdnin. „Opravíme učebny, chodby a sociální zařízení. Konkrétně se jedná o nákup nového linolea, koberce, výměnu klozetů, baterií a umyvadel. Musíme také opravit omítky, vymalovat a mnoho dalšího," vypočítala část nezbytných prací starostka Morašic Hana Štěpánová. Kromě nutných pracovních úprav je také potřeba nakoupit například várnice na čaj, lůžkoviny či nádobí.

„Znovuotevření oddělení nás bude stát tři sta padesát tisíc korun. Jsme však rádi, že máme prostory, které stačí jen opravit. Z počtu dětí máme velkou radost," řekla Hana Štěpánová. Mateřskou školu v Morašicích s třemi třídami pro devadesát dětí postavili před třiceti lety v rámci v akce „Z". Pomáhali ji stavět rodiče i prarodiče v touze mít vlastní školku. Kapacita školky se však brzy stala velkou a děti chodily jen do dvou tříd. Před deseti lety jejich počet klesl až na počet, že se vešly do třídy jedné. Tento stav se však příští rok zase změní.