Díky podpoře z Evropské unie si na jedné z největších škol v Pardubickém kraji mohou dovolit vylepšit šest budov. Jedná se například o jídelnu, tělocvičnu nebo dílny. „Peníze z grantu jsou určené na zateplení budov. Kromě obnovy pláště, kterému chceme vrátit původní zjev, budou vyměněny okna a dveře a také dojde k rekonstrukci střech," popsal vylepšení ředitel školy Ivo Jiránek. Celkové náklady se mohou vyšplhat až na patnáct milionů korun.

Nejsou to však jediné změny, které se ve škole odehrávají. Pracuje se i v interiérech. Díky penězům z Pardubického kraje a vlastních zdrojů v celkové výši 1,8 milionu korun. „V prostorách, které využívají technické obory, děláme nové osvětlení. Pro chovatele pak budujeme nové učebny pro chov tropických a horských druhů zvířat," informoval ředitel školy. Kromě terárií a regálů je potřeba nainstalovat novou klimatizaci, která vytvoří živočichům ideální podmínky.

Úspěšný odchov

Tato investice není náhodná. Obor věnující se chovu cizokrajných zvířat je populární. Daří se naplnit jednu či dvě menší třídy. „Jedná se o studenty, kteří mají o tento obor opravdový zájem," konstatoval Ivo Jiránek.

Litomyšlská škola slaví nemalé úspěchy v odchovu vzácných druhů zvířat. Některé jsou i na pokraji vyhynutí, a tak se mláďata plazů a obojživelníků z Litomyšle mohou vracet do přírody. „Postupně se nám ozývají ze ze zoologických zahrad, které mají zájem o ještěrky a jihoamerické žabky. Těší nás i zájem ze slovenské školy, která by chtěla otevřít podobný obor jako máme my," řekl ředitel.