Minulý rok museli v Litomyšli přestat s rekonstrukcí čistírny odpadních vod. Mohl za to nedostatek vody. Tyto problémy však letos v březnu nehrozí, takže se pracovníci včera mohli do areálu čističky v Nedošíně vrátit. Čeká na ně dosazovací nádrž, kterou je potřeba opravit. V plánu je sanace stěn, dna i technologické změny.

Kvůli těmto úpravám nebude čistička dočasně pracovat na sto procent. „Přestane fungovat tak, jak fungovala doteď. Bude v provizorním režimu," vysvětlil místostarosta Michal Kortyš. Nebude tedy možné zcela vyčistit všechnu vodu, která do zařízení přiteče. Část předčištěné vody teď budou muset kvůli rekonstrukci vypouštět přímo do Loučné. „To se může projevit na zabarvení řeky," uvedl Ladislav Könyü, jednatel společnosti Vodovody. Podle vedení města se bude stav vody v Loučné podrobně hlídat.

Budou kontroly

„Samozřejmě to nebude tak, že si tam vypustíme, co budeme chtít. Projednávali jsme to s Pardubickým krajem, Povodím Labe a místními rybáři," nechal se slyšet místostarosta Kortyš.

Před odstávkou odborníci odebrali vzorek vody, se kterým budou později srovnávat další měření. „Pro posouzení dodržení hodnot znečištění budou na odtoku z čističky odpadních vod během odstávky odebírány jeden krát za týden vzorky a zajištěny jejich rozbory oprávněnou laboratoří," uvedla ve svém rozhodnutí Jana Hroudová z krajského odboru životní prostředí a zemědělství .
Druhou etapu rekonstrukce chtějí mít v Litomyšli hotovou co možná nejdříve. „Spěcháme, protože je v řece hodně vody, takže se znečištění tolik neprojeví," dodal Michal Kortyš. Hotovo by mělo být na konci dubna letošního roku.

Stavem čističky odpadních vod se ve městě zabývají již několik let. Radnice v minulosti odmítla stomilionovou dotaci, která by však podle starosty Radomila Kašpara způsobila masivní zdražení. „Bylo by to z částky přes padesát korun na zhruba stovku," uvedl starosta vloni v létě. Přesto se cena vodného a stočného zvýšila. Z nárůstu jsou financované potřebné opravy. Tyto peníze podle vedení města putují na speciální účet, z něhož se splácí úvěr 48 milionů.