„Ve  svitavském okrese dělají motorkáři v lesích mnohem větší problémy než jinde, kde jsem pracoval. Dělají v lesích značné škody především na půdě a stromcích," uvedl Radislav Koráb, vedoucí lesní správy ve Svitavách. Lesníci nevědí, jak vandaly na silných strojích omezit. „Motorkáři v lesích ohrožují turisty i cyklisty a působí velké škody. Hledáme řešení, jak tomu zabránit. Lidé, kteří motorkáře uvidí, mohou volat číslo 158 nebo je vyfotit. Řešením by mohly být  fotopasti," uvedl Kamil Sopoušek, předseda komise životního prostředí.

Fotopast, která reaguje na pohyb lidí a vyfotí je, se používá například na černých skládkách a jedna stojí přibližně šest tisíc korun. Ty lepší jsou vybavené technologií GPS. Nákup pastí pro lesy v okolí Moravské Třebové nyní zváží městská rada, případně se začne řešit, kolik pastí nakoupit a na jaká místa je poté instalovat.

Vandal v přilbě

Jedním z hlavních problémů je to, že motorkáři obvykle jezdí s helmami. Jejich identifikace je tak velmi ztížená. „Někteří z nich navíc nemají na strojích poznávací značky. Ale stává se, že někteří z nich helmy nemají a takové lidi potom může policie dohledat a potrestat," řekl vedoucí odboru životního prostředí města Pavel  Báča.
Moravská Třebová má s motocyklisty, kteří zajíždějí do lesů, problémy již několik let. Ničí porost, ohrožují táborníky i další návštěvníky lesů a zajíždějí do chráněných území a ochranných pásem vodních zdrojů. Způsobují škody životnímu prostředí i zemědělcům.

Kromě instalace fotopastí město chystá spolupráci s lesní a mysliveckou stráží. Policie by mohla na pomoc zakoupit terénní motocykl. Otázkou ale je, kdo fotopasti zakoupí. „Myslím, že by je měli zaplatit majitelé lesů. Můj osobní názor je, že není potřeba vše házet na obce, které se potýkají s nedostatkem peněz," míní Václav Mačát, místostarosta Moravské Třebové. Lesy v okolí města jsou většinou státní.

Velký zátah na motorkáře se uskutečnil v květnu v Beskydech. Do akce se zapojily desítky policistů, lesníci a také vrtulník. Hlídky zkontrolovaly tři stovky lidí a zjistily šedesát přestupků.

Nejvíce ohrožené lokality

Sušické hradisko, Udánský les,  lesy na Srnčí, u Malíkova, kolem Pekla nebo za Boršovem směrem na Hřebečský val.
Značně zdevastované lesy jsou zejména u Linhartic.

(ik, čtk)