Veleba: „ČSSD pracuje na sebezničení“

Jan Veleba.Zdroj: Deník/Jan KarásekSmutek sálá z končícího senátora za Chrudimsko Jana Veleby. Sám nekandidoval, ale obrovsky ho mrzí neúspěch jeho koně Miroslava Krčila, který je jako nestraník za ČSSD populárním starostou Hlinska.

Jenže ČSSD raději nasadila stranickou kandidátku Lucii Orgoníkovou, Krčil tak šel do voleb nakonec jako nestraník. Kdyby se přitom hlasy z prvního kola pro oba sečetly, nebylo by o účasti v druhém kole pochyb.

„Letošní volby vejdou do historie jako výraz neschopnosti ČSSD. Ta nad Krčilem ohrnula nos. Stranický klientelismus měl přednost,“ uvedl Veleba s tím, že sociální demokraté podle něj pracují na svém sebezničení. Potěšilo ho ale, že volby nevyhrál Daniel Herman, který je podle Veleby příznivcem sudetoněmeckého Landsmanšaftu.

Veleba zůstává krajským zastupitelem na Vysočině a pomalu se chystá do důchodu. Chce ale dál publikovat. 

Matínek - „Chtěli do vlády pro auta a funkce“

Senátor Radko Martínek.Zdroj: Senát PČRServítky si nad propadákem ČSSD nebere ani její končící senátor Radko Martínek. Strana si prý na volební fiasko zadělala vstupem do vlády s hnutím ANO místo toho, aby šla jako kdysi ODS v jejích těžkých časech do opozice.

„Byl až zázrak, že náš kandidát vůbec postoupil do druhého kola. Nejvíc to ČSSD zazdila vstupem do vlády, když předtím kritizovala Andreje Babiše. Asi se některým lidem zastesklo po autech a funkcích,“ prohlásil na otázku Deníku, proč sociální demokraté vábení neodolali.

Michalu Kortyšovi ale blahopřeje a ač se jedná o politického protivníka, řekl dokonce, že předává klíče od svého senátního obvodu do dobrých rukou. „Kortyš bude dobrým senátorem,“ poznamenal.

Martínek je už od počátku října zaměstnán v kanceláři pardubického hejtmana, má na starosti spolupráci s obcemi a přípravu na fondy EU. 

Ilustrační foto
Boj o Senát skončil vítězně pro ODS