Šlo hlavně o porušení zákona o ochraně spotřebitele nebo o zákona o technických požadavcích na výrobky. Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila na místě 13 pokut celkem ve výši 20 500 korun. U některých prohřešků však pokuta na místě nestačila. „Se čtyřmi kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení," uvedl ředitel východočeské pobočky ČOI František Švihlík.

Inspektoři mimo jiné vydali zákaz prodeje 191 výrobků v celkové hodnotě 27 749 korun, u nichž chyběl návod k použití a bezpečnostní pokyny byly uvedeny pouze v cizích jazycích. Zakázali také prodej obuvi, která neměla údaje o použitém materiálu.

Akce, která se uskutečnila na konci listopadu, se zúčastnilo 18 pracovníků ČOI, čtyři celníci a jeden pracovník České inspekce životního prostředí. Provedli také tři kontrolní odběry vzorků pohonných hmot. Výsledky kontrol kvality pohonných hmot však budou známy až po laboratorních zkouškách.

Kde prodejci chybovali?
Jeden nedodržel deklarované množství objemu u nápoje.
Čtyři porušili informační povinnost, kdy prodávající je povinen informovat o vlastnostech prodávaných výrobků a služeb, srozumitelně a viditelně výrobek označit a uvádět informace písemně a v českém jazyce.
Pětkrát nebyl spotřebitel seznámen s konečnou platnou cenou a nebyly uvedeny měrné ceny u výrobků.
Dvakrát prodejce nevydal doklad o zakoupení výrobků s předepsanými náležitostmi.
Jeden prodejce používal neověřené měřidlo.
Inspektoři odhalili také šest porušení nařízení o značení textilních výrobků.