Jevíčku se díky „MASce" Moravskotřebovsko a Jevíčsko podařilo podle slov starosty Jevíčka Romana Müllera realizovat už kolem šedesáti projektů. „Některé z nich jsou menší, některé větší. Naučili jsme se vše administrovat, realizovat i představit kontrole," přiblížil Roman Müller, starosta Jevíčka.

Jedním z posledních výrazných projektů byla oprava kulturního domu v Zadním Arnoštově. „Dva roky jsme vše připravovali a letos se to podařilo zrealizovat. Chtěli jsme vytvořit místo, kde se mohou lidé scházet," uvedl starosta. Oprava kulturního domu byla realizovaná z okruhu Občanská vybavenost. „Jsme velmi vděční, že se oprava kulturního domu povedla, protože je to tu jediná veřejná budova," dodala projektová manažerka MAS Miroslava Šejnohová.

Mnoho projektů

K dalším projektům realizovaným za pomoci „MAS" patří i oprava chodníků, revitalizace zeleně nebo odhlučnění zkušebny, o kterou zažádala umělecká škola. „Někdy je nám ale trochu vyčítáno, že z toho nejvíc čerpá právě Jevíčko," konstatoval starosta. Podle Miroslavy Šejnohové jednoduše Jevíčko žádalo o dotace ve správnou dobu. „Také se jako jedni z prvních nebáli do toho jít. Pan starosta byl ve správní radě, viděl naše výsledky a věřil nám," upřesnila Miroslava Šejnohová.

Podpora regionu

Získat podporu Místní akční skupiny ale není automatické. „Existuje výběrová komise a programový výbor. Zkoumáme, zda je projekt realizovatelný, také máme bodovací systém," popsala Miroslava Šejnohová. „MASky" bezúplatně pomáhají obcím a živnostníkům při často složitých žádostech o dotace. „Se vším jim pomůžeme a po dobu pěti let, kdy je projekt udržitelný, kontrolujeme a hlídáme, aby všechno bylo v pořádku. V regionu je naše přítomnost vidět, má to smysl," dodala Miroslava Šejnohová.