V sobotu se na náměstí Míru sešli milovníci vína a měli možnost ochutnat desítky vzorků zlata z hroznů. Jen nepatrná část účastníků akce neměla v ruce koštovací skleničky, které měly na sobě symbol města nebo jeho oslav, které se v tomto roce ve Svitavách konají. Kdo chtěl skleničku s logem 760, které značí výročí vzniku Svitav, vrátit, tak měl možnost. Spíše se však stala suvenýrem a vzpomínkou na setkání s přáteli.

„Důležité ale je, že se lidé chtějí potkávat a scházet, a zda to bude Martinská husa, pouť nebo Svatováclavský košt, už není podstatné. Hlavně, že se sejdou, rádi se vidí a vytváří se tak sounáležitost s městem. Je potřeba, aby se obyvatelé cítili dobře, a takovéto akce k tomu přispívají," řekl bývalý starosta Svitav Václav Koukal. Ten stejně jako stovky dalších lidí využil možnost přátelského popovídání se sklenkou vína.

Zkrátka nepřišli ani ti, kteří si alkohol museli odepřít – třeba děti nebo řidiči. Mohli ochutnat dobroty, které k takové akci patří, nebo se zaposlouchat do pestrého hudebního programu. Hlavním tahákem bylo vystoupení Báry Hrzánové se skupinou Condurango.