„„Dvoukilometrový úsek vede od křižovatky od Litomyšle a Proseče do centra Horního Újezdu. Modernizace krytových a podkladních vrstev vozovky a rekonstrukce jednoho mostu vyjde na 19 milionů korun," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Silnice i mostek

Vozovka sice není v havarijním stavu a řidiče tu se tu ani nemusejí prát s řadou výtluků jako v jiných místech regionu. Avšak důvody pro její opravy sahají ještě hlouběji do historie. Silnice totiž nevyhovuje současným požadavkům a její parametry se proto musejí změnit. „Na dnešní dobu opravdu nevyhovuje. Má úzký profil a jeho vinou vedle sebe neprojedou dva autobusy," upozorňuje starosta Horního Újezdu Radek Boštík.

Právě na jeho podnět se kraj začal zabývat možnými opravami zdejší komunikace třetí třídy. Kraj se mimo jiné zavázal i k tomu, že pomůže také s rekonstrukcí mostku, pod nímž vede koryto původně standardizované pro pětiletou vodu a později zkapacitněné pro přítok dvacetileté vody. „Co však s tím, když přes mostek vůbec taková voda neprojde. Právě proto je potřeba zásah. Protože hned vedle sídlí také obecní úřad," uvedl Boštík.

„To jsou věci, které doufám velice brzy vyřešíme společně s Pardubickým krajem," přeje si Boštík, jenž na místo pozval také hejtmana Netolickému a podrobně mu vysvětloval i úskalí celé akce.

Kraj Netolického ústy na pomoc kývl. A do další výstavby se pustil i navzdory tomu, že momentálně na rekonstrukci scházejí peníze.

Obci se doposud nepodařilo získat ani dotaci z Evropského unie na dokončení silnice a kompletní vybudování nového mostku. Úspěšná nebyla ani se svou žádostí o grant z Regionálního operačního programu při vypisování 41. výzvy, kdy obec počítala s tím, že by mohla být v okruhu úspěšných žadatelů.

Půjdou do rizika

Kraj počítá s tím, že potřebné finance by mohly na projekt přitéct z vůbec poslední 42. výzvy ROPu. „„Přestože se teprve podávají žádosti do poslední výzvy regionálního operačního programu, rozhodli jsme se jít do rizika a stavbu zahájit, protože podmínky umožňují začít realizaci ještě před schválením žádosti. Pokud by náhodou ROP tuto akci nepokryl, Pardubický kraj je připraven ji financovat, protože to je stavba sedm let odkládaná," prohlásil hejtman Martin Netolický.

Starosta Radek Boštík si také přeje, aby se už dále s výstavbou neotálelo. „Máme třikrát prodlužované stavební povolení a nejsem si zcela jistý, zda by stavební úřad povolil podobný záměr i napočtvrté. Vždyť jsme jednali se spoustou soukromých vlastníků, zařídili jsme směny pozemků a další záležitosti," vysvětluje důvody a dodává: „Všechno je připravené a byla by velká škoda, kdyby povolení propadlo."

Rekonstrukce silnice v Horním Újezdu se řeší už devět let. Tehdy se začalo s pracemi a nová vozovka se dostavěla pouze do poloviny obce. Mezitím se ve vsi vyměnila také politická garnitura, do starostenského křesla usedl právě Boštík, jenž si dal za cíl dokončení zbývajícího úseku.

Silnice byla částečně rekonstruovaná už v roce 2008. Další posun výstavby však uvízl právě na chybějících finančních prostředcích.