Ten znala už ve své době i vyhlášená hospodyně Magdalena Dobromila Rettigová. Pro socialistickou zemědělskou výrobu ve dvacátém století však pracné pěstování chřestu nebylo dostatečně efektivní, a tak u nás prakticky vymizel. Česká kuchyně se k této lahůdce nyní vrací. „Nyní už máme v Čechách řadu pěstitelů chřestu a už i v obchodech je to dobře dostupná surovina. Chřest zaujme svojí chutí, lehkostí a jemností. Musí připravovat jedině čerstvý," uvedl Mistr kuchař Václav Šmerda, prezident Gastronomických slavností M. D. Rettigové.

Úprava chřestu prý není složitá a lze ho využít jak k masu, tak i samotný nebo do moučníků. „Někdo vaří chřest ve vodě, já ho vařím s trochou cukru, citronové šťávy a malinko pepře. Ale ještě lepší je uvařit chřest v jablečném džusu s pomerančem. Dostane tak svůj specifický nádech a jde používat i do moučníků v kombinaci s jahodami, rebarborou, do zmrzlin i do ragú," přiblížil Václav Šmerda. O chřestu se někdy říká, že je to elixír mládí. Prý je to tak, tvrdí Mistr kuchař. „Chřest má velkou výživovou hodnotu. Dobrý je k masu, ale také samotný s opraženou strouhankou, k tomu jarní brambůrek a nějaká omáčka. Chřoupu ho někdy i za syrova," dodal Václav Šmerda.

Někteří návštěvníci gastroslavností ochutnali chřest vůbec poprvé v životě. A chutnal! „Před lety jsme se tady naučili jíst mořské plody a dneska chřest. Každý rok objevíme na slavnostech něco nového, co nám zachutná," řekla Helena Dvořáková z Ústí nad Orlicí.