Plánované vedení z Hlinska do Poličky o celkové délce 28 kilometrů bude stát přibližně 400 milionů korun. V Poličce energetická společnost vybuduje také rozvodnu za 250 milionů korun. Aktuálně vyjednává s vlastníky pozemků o zřízení věcných břemen. S dvěma třetinami vlastníků již smlouvy uzavřela a vložila do katastru nemovitostí.

„Nicméně se v posledních týdnech počet uzavřených smluv a vkladů výrazně zpomalil," uvedla regionální mluvčí skupiny Šárka Beránková.
Podle mluvčí je ale termín dokončení v roce 2018 reálný. Firma již vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby. Přihlásilo se 13 společností. Zároveň se již koná tendr na dodavatele technologií nové rozvodny a firma na ni dokončuje projektovou dokumentaci.

„Kapacita se zvýší dostatečně, na hladině 110 kilovoltů bude dostatek elektrické energie a na hladině vysokého napětí budeme omezeni kapacitou distribučních přenosových sítí. Nadstandardní požadavky na připojení z hladiny vysokého napětí budeme řešit individuálně," uvedla Beránková.

Například v Poličce firmy žádaly o větší odběr elektrické energie, podle starosty města Jaroslava Martinů musejí počkat na rozšíření distribuční sítě. Polička disponuje v průmyslové zóně více než deseti hektary, které už firmy zastavěly a podnikají ve svých provozovnách a výrobních halách. Pozemky vykoupily do posledního metru.

Město plánuje plochu pro výrobu a podnikání zdvojnásobit, bez rozšíření kapacity energetické sítě zatím ale nemůže. „V letošním roce máme 200 000 korun na studii nové průmyslové zóny, abychom se nachystali na výkup pozemků. S odlivem lidí budou města upadat, musíme jim jít naproti, nabídnout jim dostupné bydlení, práci i vyžití ve městě," řekl starosta Poličky.

V průmyslové zóně začínal jako první podnikat autoservis s prodejnou o pěti lidech, teď je v zóně kolem deseti firem, které zaměstnávají 400 lidí. Největšími podniky jsou výrobce strojů na vyfukování plastových obalů Milacron a KOH-I-NOOR Ponas, který vyrábí díly do automobilů.